Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Inga strukturer för ledning

Kommunals medlemmar verkar föredra privata arbetsgivare framför offentliga. Det kan man utläsa av den så kallade Jobbhälsobarometern från Sveriges Företagshälsor och Svenskt kvalitets index. Kommunalarna anser i undersökningen att ledningen för de privata företagen fungerar bättre, information och kommunikation likaså. De privata arbetsgivarna respekterar i högre grad de anställdas åsikter och tar tillvara deras goda idéer. Cheferna i det privata har också ett större engagemang och deras konflikthanteringsförmåga är bättre. De privata cheferna får dessutom högre omdömen när det gäller att överlåta ansvar. Kommunalarna i den offentliga sektorn är också mindre nöjda med sin lön.

Detta är ett kraftigt underbetyg av hur stora delar av ledarskapet inom den politikerstyrda sektorn fungerar i dag. Vi som inte är kommunalare men som har arbetat och arbetar inom offentlig sektor måste tyvärr hålla med. Det verkar vara utomordentligt lätt för en privat aktör att konkurrera ut offentligt driven verksamhet, eftersom huvudmännen (politikerna) inte klarar av att få tillstånd ledningsstrukturer som fungerar.

Den offentliga sektorn har alla möjligheter att totalt konkurrera ut de privata företagen som i dag, på skattebetalarnas bekostnad, skär guld med täljkniv, eftersom det inte finns några krav på att gå med vinst. Men ska det offentliga lyckas med att hävda sig i framtiden så krävs det att man på allvar tar itu med det av alla välkända slöseriet och problemen.

Några negativa exempel: Den överdrivna byråkratin, meningslösa hierarkier som resulterar i ett stort avstånd mellan chefer och de som gör arbetet. Misslyckade chefer sparkas inte, utan istället befordras de och får högre lön, det vill säga, inget ansvar utkrävs. Personal som vill utveckla verksamheten motarbetas. Istället för att ägna sig åt sina egentliga arbetsuppgifter så sitter de anställda i ändlösa möten som inte leder till några förbättringar.

Bengt Holmquist (S)

är lokalpolitiker i Falun.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel