Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Inga pengar till pensionsfond

Falu kommun får en extra intäkt på 49,9 miljoner kronor, när försäkringspengar från AFA återbetalas.
Pengarna ville den borgerliga Falualliansen stoppa i en pensionsfond, men det var inte den rödgröna majoriteten intresserad av.
– Kommunen har en stor pensionsskuld och därför ville vi att pengarna inte skulle läggas där och inte disponeras i den ordinarie verksamheten, säger oppositionsrådet Mikael Rosén (M).

– Vi vill inte redan nu tala om vad överskottet ska användas till, säger kommunalrådet Jonny Gahnshag (S).

Det blev mycket prat om kommunens ekonomiska läge under kommunfullmäktiges sammanträde.

Majoritetsledaren Jonny Gahnshag fick se sig bli hårt attackerad av den borgerliga Falualliansen med Mikael Rosén och Maria Gehlin (FAP) i spetsen.

– Läget är inte perfekt på något sätt, men situationen är ändå sund, säger Jonny Gahnshag.

Tittar man på delårsrapporten, som gjordes per den sista augusti, så visar årsprognosen att Falu kommun kommer att göra ett resultat på +88,3 miljoner kronor i år, vilket är drygt 35 miljoner bättre än det budgeterade resultatet.

Men då ingår extra intäkter från AFA (49,9 miljoner) och från Kommuninvest (3 miljoner). Dessutom har skatteintäkter och statsbidrag gett 29,4 miljoner kronor mer mot budget.

– Men framöver finns inga positiva signaler när det gäller skatteintäkterna, säger Kjell Nyström, kommunens ekonomichef.

Verksamheterna visar avvikelser på -41,9 miljoner kronor, i maj var den -25,3 miljoner kronor, och verksamheternas nettokostnadsökning beräknas till 3,7 procent, att jämföra med den budgeterade ökningen på 2 procent.

– Majoriteten gasar på alldeles fruktansvärt. Kostnadsökningen nu är 3,7 procent, förra året var den på 3,9 procent. Det är nästan 8 procent på två år. Läget känns inte alltför lysande och vi går in med höga kostnadslägen till nästa budget, säger Mikael Rosén.

– Vi tar avvikelserna i verksamheterna på allvar, och en uppmaning har gått ut till nämnderna med att jobba stenhårt med åtgärder, säger Jonny Gahnshag.

Men flera stora utgiftsposter lurar i vassen.

Det nya läraravtalet ger en försämrad budgetram för kommunen på drygt 4 miljoner kronor.

Dessutom gör överdraget inom den kommunala gymnasieskolan på nästan 26 miljoner kronor, att frigymnasierna i Falun har rätt till mera pengar från kommunen.

– Det handlar om cirka 18 miljoner kronor. Den kommunala gymnasieskolan har använt mer pengar än planerat, och det är lagstiftat så att friskolorna har rätt till samma ersättning som vi. Eftersom friskolorna har drygt 40 procent av kommunens samtliga gymnasielever i sin verksamhet, skulle de kunna kräva oss på 18 miljoner kronor i skolpeng, säger Maria Gehlin.

– Har vi ett högt kostnadsläge, får vi skicka i väg ett högt kostnadsläge, det är så det fungerar, fortsätter hon.

– En reviderad budget för 2013 kommer att behöva göras och det är illavarslande. Att AFA-pengarna kommer att särredovisas är bra, så att ingen tror att de pengarna finns i den ordinarie verksamheten, säger Mikael Rosén.