Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Inga pengar finns till den tredje backen på Lugnet

Det skulle bli tre nya ungdomshoppbackar.
Men det blev bara två.
Pengarna är nämligen slut.

Annons

– Vi har gjort färdigt det vi hade pengar för, säger VM-bolagets projektledare Henrik Belin.

Det var i höstas som bygget av ungdomshoppbackarna startade.

VM-bolaget satsade 3 miljoner kronor av VM-vinsten på bygget, för att förverkliga det Falun hade lovat göra redan under VM-kampanjen.

Nu står det två minsta backarna - K8 och K15 - klara och de används för fullt för träning av Holmens IF och dess ungdomar.

Men någon byggnation av den tredje utlovade backen - K35 - verkar det inte bli.

Pengarna är nämligen slut.

– Det fanns en förhoppning om att pengarna skulle räcka till tre backar, och vi har verkligen försökt att trolla med knäna. Men bergssprängningen blev mer kostsam än vad vi hade hoppats på, säger Henrik Belin.

I november gick VM-bolaget gick ut ett pressmeddelande som även publicerade på Lugnet i Falun AB:s hemsida, där man meddelade att en motsträvig berggrund gjort att bygget försenats av de tre backarna, och att man satsade på att i första hand göra klart de två minsta backarna för att Holmens IF skulle kunna komma i gång med sin verksamhet under vintern.

"Skulle vi bygga klart alla tre backarna direkt är de klara först under vårvintern, vilket blir för sent", sa Henrik Belin då.

Men ska bygget av K35-backen bli av över huvud taget, krävs nya beslut och nya pengar.

– Bromsplanen för backen är klar, men det är allt. Vi vet att Holmen gärna ser att backen byggs, men det är upp till Holmens och/eller VM-bolaget att bestämma det, säger Henrik Belin.

Ritningar finns även gjorda på att bygga en K65-backe, men några byggplaner finns inte för den backen i nuläget.

På Lugnet pågår även färdigställandet av ishallen.

– I stort går arbetet enligt plan i nuläget. Vi kommer snart att ha en delbesiktning av hallen. Just nu pågår ett arbete med att färdigställa installationer, toaletter, personalutrymmen och ett kansli för Falu IF:s räkning, säger Henrik Belin.

Några av omklädningsrummen i ishallen hålls fortfarande stängda på grund av den fuktproblematik som upptäcktes tidigare i vintras.

– Just nu håller vi på att göra kompletterande fuktmätningar i omklädningsrummen. I övrigt kommer vi inte att göra så mycket mer i rummen nu, utan avvaktar till hockeysäsongen är över. Vi har en överenskommelse med Falu IF om att de ska få vara i fred, säger Henrik Belin och fortätter:

– Problemen är inte av akut karaktär, vilket möjliggör att vi kan göra på det viset. Lagom till säsongstarten i höst ska allting vara klart. Innan dess kan det bli tal om att göra en enklare dränering vid ytterväggen ut mot Lugnetplatsen till, och göra några förändringar av duschutrymmenas konstruktion. Diskussioner förs om olika tekniska lösningar.