Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Inga bilder på luciatåget på förskolan

Barn med skyddad identitet och föräldrar som inte vill ha sina barn med på bild.
Det är bakgrunden till att en del förskolor i Falun infört fotograferingsförbud.
Ett förbud som gäller även under luciafirandet i morgon.

– Allt var mycket enklare före internet, säger rektor Bertil Säwing, rektor för tre förskolor i Falun.

På en av dem har föräldrar reagerat mot att de inte får ta med sig kameran för att ta bilder på barnens luciatåg.

Enligt Bertil Säwing ligger det två skäl ligger bakom beslutet om fotoförbud:

– Det är för att vi har barn med skyddad identitet och att många föräldrar har skrivit på att de inte vill att deras barn ska fotograferas. Vi gör det inte för att jävlas, säger Bertil Säwing.

Robert Lowén, vars barn går förskolan som infört fotoförbud, vittnar om att flera föräldrar med honom känner irritation och frustration.

– Det är irriterande för det vore kul att ha kort på pojkarna när de är så små. Sen tycker jag att det är frustrerande att aldrig fått en rimlig förklaring till varför det är så här, säger Robert Lowén.

Enligt rektor Bertil Säwing finns en oro bland föräldrar att deras barn ska hamna på någon bild som läggs upp på internet för att sedan hamna på porrsajter för pedofiler.

– Det räcker med att en förälder säger nej. Vi kan inte täcka för barn i luciatåget. Det blir absurt. Då väljer man hellre att ha ett fotoförbud. Om föräldrar vill ha en bild så får de ta den i sitt hem, säger Bertil Säwing.

Falun är inte ensamt om fotoförbud på vissa förskolor. Över hela landet blir det allt vanligare. På internetforum som fotosidan.se diskuteras livligt om det är rätt eller fel.

En del kommuner i landet, till exempel Linköping, har valt att införa fotoförbud i alla sina förskolor. I Falun är det upp till varje förskola att besluta om det. I enlighet med personuppgiftslagen får alla föräldrar välja om de vill, eller inte vill, tillåta att deras barn blir fotograferade.

På den förskola i Falun där Robert Lowén har sina barn, har det också väckt kritik att bara föräldrar och syskon är välkomna till luciafirandet. Inga andra släktingar.

Enligt Bertil Säwing beror det på brandrisk och att det är för små lokaler att rymma allt för många människor.

– Det går en diskussion bland personalen om man ska ha luciafirande över huvud taget. Det finns inte med någonstans i läroplanen utan är en gammal tradition. Det kommer nog bli så att i framtiden får de små barnen ha luciatåg hemma och i skolan när de blir äldre, säger Bertil Säwing.