Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Inga åtgärder mot gruvdammet

Det dammar från Falu rödfärgs upplag vid gruvan, men det går det inte att göra så mycket åt.
Det anser Falu rödfärgs ägare Stora Enso.

Stora Enso som äger Falu Rödfärg delar sin konsult Grund Vatten Teknik AB:s, GVT, uppfattning att man inte kan göra något åt damningsproblematiken.

När miljöprövningsdelegationen 2010 gav tillstånd till verksamheten så ålades bolaget att utreda damningen från rödfärgsråvaran och undersöka effekten på människans hälsa och miljön.

GVT har därefter mätt damningen på två platser, dels vid Pilborondellen intill upplagen och så på en plats vid Varggården två kilometer från Falu rödfärg i den vanligaste vindriktningen.

Vid Pilborondellen bedöms högt räknat 25 procent av stoftet komma från Falu Rödfärg.

Men metallhalterna i stoftet ligger på de nivåer som är vanligt förekommande i marken i Falun så risken för påverkan på människors hälsa och på miljön bedöms vara liten.

Det finns några möjligheter att minska riskerna, täckning, ett plank som minskar risken att damm sprider sig med vinden eller vattenbegjutning. Men Stora Enso och GVT bedömer detta som uteslutet.

Täckning skulle hindra produktion av rödfärgsråvaran som utvinns vart tionde år ur högarna där vittringen lakar ut färgråvaran. Ett plank runt ett kulturhistoriskt världsarv, knappast och bevattning skulle öka metallurlakningen:

"Vilket nog kan anses vara ett större problem än damningen", heter det i rapporten som länsstyrelsen fått på remiss från Falu kommuns miljönämnd