Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Inga 08:or räddade Ojnareskogen

Magnus Eriksson hade en mycket bra debattartikel (10/11) om landsbygd kontra storstad under rubriken "Folket i buskarna". Jag håller med i det mesta men på en punkt blev det lite fel – Ojnareskogen. Eriksson menar att protesterna mot Nordkalks brytning beror på att storstadsmänniskor inte vill ha en gruva vid sina sommarhus.

Så är det inte alls. Den planerade kalkbrytningen, i ett område som var tänkt som nationalpark i närheten av Visbys vattentäkt, är den största miljöskandalen i Sverige just nu.

Det är inte rika storstadsbor som protesterar utan unga fältbiologer, pensionärer och småbarnsmammor från Gotland. Alla är emot denna brytning, bland andra Naturvårdsverket, länsstyrelsen på Gotland, naturvårdsfolk och framförallt gotlänningarna själva, utom de som jobbar på Nordkalk.

Nordkalks tillstånd från Miljööverdomstolen har dessutom tillkommit på felaktiga grunder. Till exempel säger nu experterna att deras synpunkter förvanskats i domstolen.

Inge Nilsson

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare