Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Informerades om hur bluffakturor ska hanteras

Företagarna i Säter bjöd in både en jurist och en polis till sitt frukostmöte för att diskutera brott mot företag, bland annat så kallade bluffakturor.
– Det viktigaste är att använda sunt förnuft och vara eftertänksam, säger Jan Barck vid Borlängepolisen.

På onsdagsmorgonen bjöd Företagarna i Säter in företagare till ett frukostmöte. Inbjudna var även Johan Rydstedt, jurist hos Företagarna, och Jan Barck, förundersökningsledare vid Borlängepolisens utredningsenhet. Ämnet för mötet var brott mot företag, bland annat hur företagare ska bemöta bluffakturor och påstridiga telefonförsäljare.

Om man drabbas av en bluffaktura så är uthållighet är A och O, enligt Johan Rydstedt.

– Dessa företag lever på att folk inte orkar processera mot dem utan betalar fakturan till slut, säger han.

Helena Åkerberg Hammarström, näringslivsutvecklingschef i Säters kommun, undrade om det händer att blufföretagare klipper i bandinspelningar.

– Ja, det händer. SKL, Statens Kriminaltekniska Laboratorium, kan dock analysera bandinspelningar och se om det är klippt eller inte. Om tvisten går till domstol så kommer detta att anföras som bevis och då är det ju knappast till blufföretagets fördel om SKL kan visa att bandet är klippt, säger Johan Rydstedt.

Jan Barck berättade lite om hur polisen agerar mot bland annat bluffakturor.

– Det är på väg att startas en bedrägerirotel i Dalarna och vi har rekryterat flera polisen som har jobbat med bedrägerier tidigare. Mitt råd till er som drabbas är att göra en polisanmälan, säger Jan Barck.

Melinda Lindberg, från mig & alice, undrade varför det är så svårt att få tag i företagen som sysslar med bluffakturor.

– Ärendet skickas till ansvarig polismyndighet i området som dessa fakturor skickas i från. Detta sker oftast i södra Sverige. Här i Dalarna har vi inte haft något sådant här säte som fakturor skickas från så ärendena hamnar sällan på vårt bord. Det rör sig om så enorma pappersmängder att det är ohanterbart i tingsrätten, därför är det så få fall som går till rättegång, säger Jan Barck.

– Det är väldigt komplext att de kriminella "vinner på" att domstolen inte hinner ta upp alla fall, säger Johan Rydstedt.

Avslutningsvis gav Jan Barck ett par råd till företagarna.

– Använd sunt förnuft och var eftertänksamma. Ta tid på er och tänk över erbjudandet som ni får, säger han.

– En bra regel är att om något är gratis så är det bluff, säger Karin Torneklint, regionchef för Företagarna i Dalarna.

Ylva Behr, Företagarna i Säter, hade tidigare lyssnat på denna information och ville sprida den vidare.

– Vi kände att fler skulle behöva ta del av detta. Det är ju många småföretagare som drabbas. De är ofta stressade och råkar då köpa något som de egentligen inte behöver när det ringer en påstridig telefonförsäljare. Vi har frukostmöten då och då, det är bra att företagare träffas, det finns många gemensamma frågor och funderingar, säger hon.