Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Informerade om modern skattjakt

Det är en tämligen ny företeelse – geocaching.
I går hade STF Dala-Bergslagskretsen bjudit in till en träff där det informerades om denna moderna form av skattjakt utomhus.

Geocaching har drygt tio år på nacken och härstammar som så mycket annat från USA. Det är en modern och världsomspännande variant av skattjakt utomhus där utövaren med hjälp av en GPS-mottagare eller en smartphone söker efter en skatt (chacher) vars koordinater är utlagda på internet. En digital karta i GPS-en är ofta en förutsättning för att sökandet ska bli framgångsrikt, men även enklare GPS-varianter kan användas.

Vid träffen i går kväll på 34:an deltog Hans Esselöv från Ludvika och ett 15-tal personer fanns på plats. Esselöv berättade att när han för tre år sedan började med geocaching fanns det 77 cacher runt Ludvika. I dag är det nästan 700.

– Det finns så många olika sätt att utöva det här så det passar alla, barnfamiljer, unga och äldre.

Det finns ett antal olika cacher och den vanligaste är en låda med grönt lock. Den ska helst vara gömd på ett sådant sätt att en geocachare kan hitta den, medan en person som inte letar inte ska råka snubbla över den. En cache är i regel inte nedgrävd och den kan vara väldigt varierande i storlek och vara gömd i såväl i tätorter som i naturen.

– Ursprungsidén var att den skulle gömmas på någon vacker plats. Men kvaliteten har sjunkit i takt med att allt fler har placerats ut, påpekade Esselöv.

För den som hittar cachen gäller det bara att följa ett par stående regler. Skriva något i loggboken, lägga i något om man tar något, samt se till att lämna allt exakt som när man hittade det.

På lördag svarar STF Dala-Bergslagskretsen för ett arrangemang där det finns möjlighet att prova Geocaching. Det blir en vandring på delar av Romboleden, mellan Prästhyttan och Norrvik. Och längs sträckan finns det ett antal cacher.