Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Informationstavlor ska sätta Svärdsjö på kartan

Landsbygden får inte hamna i skymundan. Det tycker Siv Eliasson, ordförande i intresseföreningen Svärdsjö. På måndagen fick Svärdsjö sin första informationstavla, något som ska få upp folks ögon för bygden.

Projektet Sevärda Svärdsjöbygden har fått en halv miljon till sitt förfogande för att få bygden att blomstra. Som en del av projektet sätts nu informationstavlor upp. Toftbyn är först ut.

– Tanken är att förbipasserande ska lägga märket till byarna, stanna upp och se sig omkring, säger Mikael Källman, projektledare för Sevärda Svärdsjöbygden.

En grävmaskin brummar. Fyra betongplintar lyfts ner i en stor grop. En bit längre bort ligger den informationstavla som snart ska ställas på plats. Rune Fredriksson, ledare för arbetsgruppen, pekar på en ritning och visar hur det kommer att se ut.

– Den får ett tak över sig så att informationen skyddas mot regn och rusk. Det kommer att finnas kartor som visar var sevärdheter finns och var man till exempel kan äta eller bo, säger han stolt.

Förhoppningen är att tavlorna ska bidra till att skapa en tydlig och gemensam identitet för Svärdsjöbygden. Men tavlorna är bara en del av ett mer övergripande arbete. Svärdsjö ska även få en hemsida, pekskärmar och broschyrer. På sikt är målet att öka inflyttning och att få näringslivet att blomstra.

Siv Eliasson tycker att det i dag råder för stora skillnader mellan städer och landsbygd.

– Det är viktigt att vända den trenden, säger hon.

Kommer informationstavlorna att fungera tror du?

– Vi har ingen kristallkula. Vi vet inte om det fungerar förrän alla bitar är på plats och det handlar ju om mer än bara de här tavlorna, säger Siv Eliasson.

Mikael Källman tycker att den största vinsten med projektet är engagemanget och samverkan byarna emellan. Rune Fredriksson håller med.

– Varje enskild ort har inte så stora möjligheter men slår man ihop sig kan det bli riktigt kraftfullt, säger han.