Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Informationskväll om "Säker hemma"

Brandkåren och polisen kommer under hösten att genomföra utbildnings- och informationskvällar runt om i Mora kommun. Syftet är att ge kommuninvånarna kunskap om att skydda sitt hem mot bränder, olyckor och oinbjudna gäster. Vid måndagens träff i Oxberg hade drygt 40 bybor infunnit sig.
– Vi måste sluta med att vara så godtrogna, sa polismannen Folke Hansson.
– Mycket handlar om sunt förnuft, sa vice brandchefen Johan Szymanski.

Brandmannen Håkan Svedberg och Johan Szymanski inledde med att allmänt redogöra för olyckor.

– Statistiken visar att 80 procent av alla olyckor sker i hem eller fritidsmiljö. Trafiken svarar för 10 procent och arbetet för lika mycket, sa Håkan Svedberg.

I dialog med åhörarna resonerade man sig fram till faror i hemmet och vad man kan åtgärda för att undvika dem.

– Är man över 70 år ska man inte ha några mattor som man kan snubbla på, sa en äldre man.

Statistiken visar också att något mer än 8 fall av tio olyckor i hemmet drabbar personer över 65 år.

Som avslutning på avsnittet olyckor i hemmet gjordes en genomgång av hur man kan se över riskerna och se till att minimera dem.

Polismannen Folke Hansson berättade att antalet bostadsinbrott ökat oroväckande de tre sista åren och att uppklarningsprocenten är låg.

– År 2009 hade vi 22 bostadsinrott, året efter 30 och förra året 48. Tidigare har vi varit förskonade från den här typen av inbrott, men helt klart har det hänt något de senaste åren.

Folke Hansson menade också att de flesta brotten går att förebygga om vi hjälps åt.

– Vi måste sluta med att vara så godtrogna. Det gäller att vi börjar tänka ett steg till och göra det så svårt som möjligt för tjuven. Det finns många fräcka skojare som far runt och det är viktigt att man ser över låsen och hur man förvarar tillhörigheter. Göm gärna värdeföremål, installera larm och märk eller fotografera värdeföremål.

Brandkåren i Mora har cirka 450 utryckningar per år. Av dessa gäller cirka 30 brand i bostad. Vid träffen i Oxberg gjorde Johan Szymanski och Håkan Svedberg en genomgång av brandorsaker och tipsade om vad man själv kan göra för att minska riskerna.

– Särskilt viktigt är det för er som bor en bit ifrån brandstationen i Mora. Det tar i alla fall cirka 20 - 25 minuter för oss att hinna hit vid ett larm.

Kvällen avslutades med att alla som ville fick testa att släcka en öppen brand med hjälp av en pulverbrandsläckare.