Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Inför karenstid för politiker

De senaste dagarna har det talats om att Moderaterna ska försöka övertala den tidigare finansministern Anders Borg att komma tillbaka till politiken för att vid ett eventuellt nyval hjälpa Alliansen till valseger.

Nu visar det sig att Anders Borg i stället gjort som så många politiker före honom och i stället tackat ja till en topposition inom näringslivet. Han föreslås bli vice ordförande i Kinneviks styrelse.

Att näringslivet söker efter förmågor i politiken är självklart. Den politiska kompetensen är central för näringslivet.

Exemplen på politiker som gjort samma sak är många.

Sten Tolgfors gick från försvarsminister till ett civilt jobb med kopplingar till Saab. Göran Persson gick till PR-byrån JKL. Jan Nygren gick från samordningsminister med ansvar för krigsmaterialexport gick till Saab.

Självklart ska politiker kunna skaffa sig ett nytt jobb efter avslutad ministerkarriär.

Men toppolitiker bygger upp en kunskapsbank med information under sin versamma tid som kan vara känslig, kanske till och med hemlig. Om en högt uppsatt minister närmast omedelbart tar sig själv och detta kunskapskapital till en ny position i näringslivet kan det skada det demokratiska systemets trovärdighet. Våra högt uppsatta politiker och politiska tjänstemän måste kunna agera utan minsta misstanke om att de låter sig påverkas av utsikter att få ett välbetalt jobb i framtiden.

För ett par år sedan föreslog Expertgruppen för studier i offentlig ekonomi en ettårig karantän för ministrar, men intresset från politiskt håll har sannerligen varit svalt. I somras sa såväl Moderaterna som Socialdemokraterna nej till detta. Nu verkar S vara på väg att byta åsikt i frågan. Kanske är orsaken Miljöpartiets inflytande som tillsammans med Vänsterpartiet hittills varit ensamma om att driva frågan.

Övriga partier borde se bortom egenintresset och sluta upp bakom karensidén.