Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inför feministiskt självförsvar i skolan!

Annons

Det är en mänsklig rättighet att bestämma över sin egen kropp. Du ska aldrig behöva stå ut med våld, inte heller med tafsanden eller sexuella anspelningar. Du ska kunna röra dig fritt utan att behöva vara rädd. Ditt liv, din hälsa, din kropp och ditt livsutrymme borde vara okränkbara.

Denna mänskliga rättighet kränktes i söndags i och med att en ung kvinna våldtogs mitt i Borlänge centrum. Det är det tydligaste beviset på att det finns en könsmaktsordning, där män ser sig ha rätt till kvinnors kroppar.

Det är hemskt men tyvärr inte ovanligt. Enligt en undersökning från Linköpings Universitet har var tionde tjej på gymnasiet blivit våldtagen. Det är mer än en i varje klass.

De här siffrorna visar svart på vitt att tjejer behöver få lära sig att försvara sig. I feministiskt självförsvar gör vi upp med myterna om hur sexualiserat våld ser ut, likaväl som att vi lär ut fysiskt självförsvar.  Tjejer behöver ett rum där man får sätta värde på sig själv, och där skulden för våldet alltid placeras på förövaren.

Sebastian Karlberg

Cecilia Ronsten

Ung Vänster 

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare