Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Inför andra rättegångsdagen i Sundbornssvindeln: "Risken är uppenbar, och det visste jag om"

 
Svindeln i Sundborn
Visa alla artiklar

Mannen som misstänks för, och i samtliga fall erkänner, den så kallade "Sundbornssvindeln" var väl medveten om osäkerheten i att handla med binära optioner.
– Men man är som en knarkare att man måste ha mer för att underhålla allting, och sen till slut gick det snett, säger mannen om det som ledde honom att begå brott.

LIVERAPPRTERING: Vi rapporterar direkt från rättegången i Falu Tingsrätt

Under torsdagen inleddes rättegången mot den medelålders man från Falun som är misstänkt för nio fall av trolöshet mot huvudman, varav fem grova.

Mannen har gjort olovliga överföringar på runt 8 miljoner, och en stor del av dagen gick ut på att åklagaren skulle visa hur transaktionerna gjorts. Mannen har både fört över pengar till sitt privata konto som till sina egna bolag, och även fört pengar in och ut ur de olika målsägandens konton. I vissa fall har han betalat in pengar för att täcka upp för de olovliga "lånen".

Som DT tidigare skrivit var handel med binära optioner anledningen till att mannen började ta pengar från sina uppdragsgivare. Det hela utvecklades till en form av spelmissbruk, och mannen har uppgett att när de egna medlen tog slut började han ta av andras.

När den misstänkte hördes under torsdagen fick mannen förklara hur det hela började:

– Jag surfade runt på nätet och läste om företaget (som skötte binära optioner) hos en kvällstidning. Till en början lånade jag väl upp privat, kanske 700 000-800 000, och lade in kanske 100 000 från mina egna bolag. Det var totalt runt 1,3 miljoner.

De 1,3 miljonerna gav ingen utdelning alls, men mannen kunde inte sluta. Han säger att han bland annat ville återställa det han tagit från de drabbade företagen och föreningarna.

– Risken är uppenbar och det visste jag om. Det var inte bra på något sätt men man var väl inne på den banan att det man lagt in skulle återställas. Då var man inne i en form av ekorrhjul. Jag var inne på att återställa allt. Det fanns inget uppsåt att stoppa pengar i egen ficka, uta nmålet var endast att återställa allt till noll. Att jag sen gjort ett fel, ja,det hade jag gjort, säger mannen.

Handeln var främst på valutasidan.

–Det är väl någon form av spelberoende, eller som en knarkare att man måste ha mer för att underhålla allting, och sen till slut gick det snett. Med facit i näven skulle man ha låtit allt vara.

Mannen konstaterar själv att han hade stort förtroende hos de föreningar och företag han hade uppdrag för. Vissa har han varit involverad i i flera decennier.

– Vi hade ett mycket bra samarbete. Eftersom man skött sig i flera år fanns det ingen anledning för dem att misstro mig, säger han om förhållanden till målsägande.

På torsdagseftermiddagen hördes även några målsägande och vittnen, som fick ge sin bild av händelseförloppet.

Christina Jonsson, chef på Carl Larsson-gården, talade bland annat om hur allvarliga konsekvenserna hade kunnat bli för gården:

– Hade vi inte fått lånet hade vi fått stänga igen. Vi hade pengar för att betala löner, men inte skatten.

LÄS ÄVEN Carl Larsson-gården får lån för att klara driften

Håkan Stenman, tidigare ordförande Sundborns Goif, hördes som vittne, och Kjell Gustafsson, ordförande för Sundbornsby vägförening som målsägande.

Gustafsson berättar att han haft ett stort förtroende för den misstänkte, som varit knuten till föreningen i 15-20 år.

– Det har varit ypperligt. Nu kommer vi in på känsliga saker. Han har skött sig exemplariskt. Man litar alltid på XX som den som hugger i. Det här har tagit väldigt hårt på mig, säger Gustafsson.

– Det föranledde panik. Vi har ju ett samhällsansvar, säger han om när föreningen upptäckte att de bara hade några tusen kvar på sitt konto.

Ägaren för det drabbade åkeriet berättar också om konsekvenserna för hans företag. De har fått ta lån för att klara sig och dragit på sig en stor skatteskuld, som löper ut i februari.

– Det ser väldigt jobbigt ut, säger ägaren om framtiden.

LÄS ÄVEN Pengar för snöröjning saknas - hel by isoleras