Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

INFO: Vad innebär kristeorin?

Kristeorin (Johan Cullberg, Kris och utveckling, 2009)

1. Chockfasen (ofta en känsla av bedövning och overklighetskänslor och utåt sett kan personen se lugn ut även om det pågår en massa på insidan, fasen kan vara någon till några dagar eller veckor)

2. Reaktionsfasen (Personen börjar ta in det som hänt och känslor som förtvivlan, förnekelse, ilska och sorg är vanliga, vanligt är även att personen försöker finna någon mening i det inträffade. Det är vanligt att personen även får fysiska symptom, fasen kan vara i någon till några månader)

3. Bearbetningsfasen (Tänker på det som har hänt & de jobbigaste känslorna kan avta lite och det går att se lite ljus framåt, fasen kan ta upp till ett år)

4. Nyorienteringsfasen (Personer lever vidare och kan börja acceptera det inträffade, känslor som glädje och lycka kan komma igen, det svåra tar inte längre över även om minnena finns kvar)

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel