Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Inflyttning och barn i Nornäs

Att finna mark gav Finnmarken sitt namn. Fortfarande söker sig unga människor till finnmarksbyn Nornäs med omgivning för att "finna mark". Ett telefonsamtal och DT Näras nätverk samlade snabbt ihop en femtedel av Nornäs befolkning mitt på en vardag och mitt i älgjakten. Nornäsbor med historier att berätta och en bygd att brinna för.

Björkarna runt sjön brann i höstens alla färger och morgonkylan ersattes av den värme som höstsolen delade med sig av.

I Nornäs finns inte rötterna till de finska bosättarna som bröt ny mark på många platser runt om i Dalarna.

– Finnmarken har blivit lite av nedlåtande uttryck från älvdalsbor, men det är de som en gång utvandrade hit för att "finna mark", därav namnet Finnmarken, förklarar Laila Ekström.

Egentligen ligger Nornäs väldigt centralt.

– Precis som Särna, mitt i ett vägskäl, säger Nina Johanesson som håller i vinterns stora draghundstävling.

– Man passerar Nornäs när man skall någonstans eller åtminstone är det ingen längre omväg att åka genom Nornäs, där det är lika långt till Sälen som till Älvdalen eller Särna.

Kanske finns det andra synpunkter på avstånd, men en sak är klar, vackert är det i Nornäs vid Norens strand.

Den blandning av företagsamhet, entreprenörskap och vildmark som byn erbjuder är också unikt.

Socialdemokraten och förre riksdagsmannen Leo Persson har ett brinnande intresse för företagsamheten och entreprenörerna som finns i byn och börjar snabbt räkna upp det ena familjeföretaget efter det andra. Känslan är att varje gård gömmer minst en företagare, men det är delvis också hemligheten för att överleva mitt i skogen när det är lika långt till allt.

– Nej inte affär, den har vi i Sörsjön och där finns också dagis, säger Angela Schön Thoresson, en av många som valt att bosätta sig i Nornäs med ettåriga sonen Trond som bevis på framtidstron.

Nornäs vackra skola lades ner 2010, men istället för att stå som ett tomt minne sjuder den gamla skolan av liv. Tyska paret Tom och Chris Scheiber har blåst liv i skola och byggd. Det med en satsning på ett bed and breakfast hotell som lockar både långväga och närboende att besöka Nornäs, även om Tom och Chris inte hann hem när DT Nära kom på besök.

På plats var istället representanter från Norge, Belgien, Tyskland och så Leo från Hållbovallen.

– Vi är 52 bosatta och jag tror att vi representerar sex-sju olika länder, räknar Ellen Omblets fram.

Senast i raden är Katrine från Tyskland som tillsammans med sin man Tom hittat en nisch att försörja sig.

– I Tyskland finns det nästan inga grusvägar, men här tar vi med besökare som får köra fyrhjulsdrivna bilar på små vägar. Vi har också en övningsplats där de kan träna, säger Katrina på perfekt svenska efter bara två månader i Sverige.

Offroadbilar, snöskotrar och hundar, det är några av nischerna som lockat yngre utländska par att finna mark runt Nornäs, men alla har de naturen som gemensam nämnare.

Nornäs har också blivit en by med nära kopplingar till hundar och hundspann. I Nornäs görs vad många menar är världens bästa hundkoppel men parallellt med tillverkning av hundkoppel har också Nornäs blivit en by som årligen samlar hundspannsförare från hela Europa till Vildmarksracet.

– Under de tre år vi kört tävlingen så har den snabbt blivit en tävling som många söker sig till, säger Nina Johanesson.

– Grundtanken med tävlingen är att skapa en enkel tävling som ger medel- och långdistansförare chansen att få en bra första genomkörare inför vårens tävlingar.

Hundar och turister, men också nybyggare och företagare. Finns det då inget som saknas i Nornäs.

– Skolan försvann, det var givetvis tråkigt, men värre är att det inte finns fungerade skolskjutsar, säger Ellen Omblets.

– Sedan saknar vi Edvard Larssons gamla åttakantiga kiosk, säger Laila Ekström.

Istället finns idag ett bycafé, det finns bageri, en rad turistföretag men också en bystuga med tvättstuga, bastu, vävstuga och gott om utrymmen. Fiber är på väg in i byn där det fortfarande går att finna mark och allt fler väljer att göra som älvdalsborna 1799, flytta till skogarna och finna ny mark.