Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Industrihus i Lima

Nu är spaden i jorden för ett nytt industrihus i Lima. Tolv miljoner kronor kostar bygget, som är ett unikt samarbete mellan Lima besparingsskog, genom dotterbolaget Luab, och Malung-Sälen kommun. Bygget görs i första hand för den expanderande Limatvätten.

– Vi hade inte klarat det här bygget själva, utöver den investering som vi måste göra i inventarier och maskiner. Alternativet hade nog varit att vi tvingats flytta eftersom vi måste ha större lokaler för att kunna växa. Men visst är det bäst att Limatvätten får vara kvar i Lima. Alla har ställt upp på ett fint sätt, säger Hans Andersson, vd i Limatvätten.

För industrihusbygget har Lima Utveckling AB, Luab, tillsammans med kommunen bildat ett särskilt fastighetsbolag, Ärnäshedens Fasighets AB.

Luab äger 60 procent av aktiekapitalet på två miljoner kronor och kommunen äger 40 procent. Lima besparingsskog står för hela borgensumman tolv miljoner kronor.

– Jag är glad att vi kan göra en så pass stor satsning tillsammans med kommunen. Och tanken är att bygget ska bli självbärande genom hyresintäkter, säger Sven Isaksson, som är ordförande i både Luab och det nybildade fastighetsbolaget.

Bygget har kommit i gång så smått i Västra Ärnäs. Enligt planen ska tvätten kunna flytta in i mitten av mars, och kommer då att nästan kunna tredubbla sin kapacitet.

Hela huset blir drygt 2 000 kvadratmeter stort, varav Limatvätten har tecknat ett tioårigt avtal om att hyra 1 400 kvadratmeter.

Ett åkeri kommer att hyra cirka 250 kvadratmeter, och det finns intressenter även för den återstående lokalytan.

– Det känns bra att vi har kunnat komma till skott så pass snabbt i ett bra samarbete. Detta visar väl att kommunen tror på Lima, säger Hans Unander som är kommunens representant i fastighetsbolaget.

Limatvätten har för närvarande 15-17 personer anställda, motsvarande tolv helårsarbeten. Tvätten håller till i delvis gamla lokaler som ligger i Risätra, och som inte kan byggas ut på något bra sätt.

– Vi har fått flera nya avtal och redan i vinter utökar vi med en handfull anställda. Vi har nu tvingats hyra in delar av verksamheten, som packning, i andra lokaler, säger Hans Andersson.

Limatvätten har huvuddelen av sina kunder i hotell och restauranger i Sälen och i Siljansområdet, men även i Älvdalen, Falun-Borlänge och i Värmland.

I och med nybygget kommer tvätten att nästan kunna tredubbla sin kapacitet, från nuvarande 750 ton per år till cirka 2 000.

I den nya tvättlokalen kommer Limatvätten att göra egna investeringar på cirka tio miljoner kronor i tre delar:

Pelletseldad värmeanläggning som ska kunna värma hela huset och tillvarata överskottsvärme.

Ny tvättrörslinje som tredubblar tvättkapaciteten.

En ny, andra mangellinje.

Till dessa investeringar har länsstyrelsen beviljat stöd med 30 procent

– I gamla tvätten ska vi sedan starta en ny verksamhet, uthyrning av entrémattor, säger Hans Andersson.

Limatvätten har sina anor redan från mitten av 1950-talet och startade då som en andelstvättförening med ett 70-tal ortsbor i södra Lima som delägare.

Kring 2000 var tvätten konkursmässig, men kunde räddas och en nysatsning inleddes.

Sedan 2004 ägs tvätten av makarna Marianne och Hans Andersson. Omsättningen var förra året 10,5 miljoner kronor med ett resultat på 850 000 kronor.