Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Indisk doktor på studiebesök

Under några hektiska dagar studerade doktor Purnima Chauhan från norra Indien Älvdalens kommun och på måndagskvällen uppstod ett spontant kulturutbyte med Älvdalens spelmanslag.

Annons

Från norra Indien till Älvdalen. Det är en skaplig bit det. Det är den sträckan som doktor Purnima Chauhan färdats innan hon på söndagen anlände till Älvdalen för att lära sig mer om hur en svensk kommun fungerar ur olika aspekter.

Karin Eriksson från Näringslivskontoret tog emot den långväga gästen på söndagen och bjöd på middag i sin bostad i Oxberg.

Doktor Purnima Chauhan är chef för direktoratet för samhällsutveckling i provinsen Himachal Pradesh i norra Indien. Hon arbetar med ett utbildningsprogram som går ut på att få kvinnor mer delaktiga i samhällsutvecklingen.

Karin Eriksson är projektledare för projektet W7 som till en del går ut på att få just kvinnor delaktiga i samhällsutvecklingen genom att till exempel få del av alla de stödpengar som delas ut till företag i länet.

Karin Eriksson på näringslivskontoret fick i uppdrag att ta hand om den långväga gästen:

– Jag upptäckte ganska snart att hon bland annat ville veta hur en kommun fungerar med den medborgarservice som vi har i Sverige och som är öppen för alla, berättar Karin Eriksson som såg till att hon på måndagen fick träffa kommunalrådet Nils-Åke Norman, besöka Tallbackens äldreboende, och stadsarkitekten Tomas Jonsson.

Under tisdagen och onsdagen var Purnima Chauhan fullt upptagen med att besöka förskolan Tussilago och Älvdalens vårdcentral. Onsdagens förmiddag ägnas åt information om jämställdhetsarbete i Dalarna genom besök på näringslivskontoret i Älvdalen.

Trots ett späckat program hann Purnima Chauhan också med att göra ett besök på Rots skans, där spelmanslaget hade sin ordinarie måndagsträning.

Och där uppstod ett givande kulturutbyte. Spelmanslaget spelade vår traditionella musik och Purnima Chauhan sjöng och berättade om olika indiska ragor från sina hemtrakter.

Trots olikheterna i musiken konstaterades snart att det fanns mer som förenade än som skiljer när det gäller musik.

Lyssna på en indisk raga, framförd i Älvdalen och Älvdalens spelmanslag som sjunger för sin indiska gäst. på dt.se