Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Inbrottsvåg i Orsa – pendelturer inställda

En skola, ett café, flera bilar och Inlandsbanans pendlingståg i Orsa har alla fått rutor krossade vid inbrott natten till måndagen.
– Vi kan inte utesluta att det är samma gärningsmän, säger Stefan Dangardt, presskommunikatör på polisen.

Väktare ringde klockan 00.23 polisen och larmade om ett inbrott på Kyrkbyns skola. Tre rutor ska ha slagits sönder på skolan. Det är oklart om någonting stulits.

Klockan 00.26 larmades polisen sedan till Orsa kaffestuga, där någon sett tre personer som höll på att bryta sig in i byggnaden. En ruta till Orsa kaffestuga ska ha slagits sönder. Det är oklart om någonting stulits vid inbrottet.

Läs mer (Plus): De blev drabbade efter nattens stöldvåg: "Riktigt tråkigt"

Vid halv sex upptäcktes det att någon brutit sig in i Inlandsbanans tåg vid järnvägsstationen. Man ska ha slagit sönder 13-15 fönsterrutor på tåget och stulit livsmedel och dryck.

Inlandsbanan meddelar att dagens pendelturer mellan Mora och Orsa på grund av inbrottet är inställda. Även förra veckan försökte någon bryta sig in i en av Inlandsbanans vagnar i Orsa.

– Vi ska nu försöka byta ut vagnen. Vi har våra vagnar i Östersund och drar ned en ny motorvagn därifrån. Den är troligtvis på plats vid lunchtid. Våra eftermiddagsturer kommer därför gå som vanligt, säger Therese Fanqvist, Inlandsbanan.

Imorgon, tisdag, kommer verksamheten definitivt att rulla på enligt schemat.

– Förutsatt att inget mer händer. Tåget står väldigt synligt utanför lokstallet. I dag har vi ingen plan kring hur vi ska hantera detta med skadegörelse. Det är svårt att ha övervakning dygnet runt. Det skulle kosta ofantligt mycket pengar, säger Therese Fanqvist, och fortsätter:

– Framför allt är det dock trist för våra pendelresenärer. Vi kunde inte få till ersättningsbussar för våra tidiga resande. Det blir en hel del folk som är drabbade.

Läs också (Plus): Nu kan du åka pendeltåg mellan Orsa och Mora: "Extremt roligt"

Klockan 06.45 upptäcktes sedan skadegörelse på två bilar som stått parkerad på Kaplansgatan. En av bilarna ska ha tillhört kommunen. Bilarna ska ha fått rutor sönderslagna. Händelsen rubriceras som skadegörelse.

Ett annat bilinbrott upptäcktes klockan 7 på Murargränd. Även där har någon krossat en ruta på en bil.

Det ska även ha krossats rutor på en bil på Målargränd och Stormyrgatan. Sammanlagt har åtta angrepp mot bilar parkerade i centrala Orsa, där rutor krossats, anmälts till polisen.

Det är ännu oklart om det finns något samband mellan händelserna.

– Händer det många saker i ett litet samhälle som Orsa så är det klart att vi inte kan utesluta att det är samma gärningsmän, säger Stefan Dangardt, presskommunikatör på polisen.

Läs också: Brand i lastbil vid matbutik