Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Improvisation med proffs

– Det här får vi göra om, säger Bengan Jansson.
– Nja, det vet jag inte, svarar Björn Skifs med skrattårar i ögonen.
Men det hoppas vi. För när två garvade underhållare delar scen kan det inte bli annat än njutbart.

På tisdagskvällen stod de äntligen på samma scen inför publik, de båda vännerna Bengan Jansson och Björn Skifs. Förväntningarna var höga, majoriteten räckte upp handen då Bengan frågar om någon av dem varit här förut.

Jag ska vara ärlig. När dragspelsvirtuousen Bengan Jansson tillsammans med Björn Skifs, en av Sveriges mest unika sångröster, ger en felfri tolkning av Lennons "Imagine" vrider jag mig i stolen. Nej nej nej, tänker jag. Det är för tillrättalagt. Med två så rutinerade musiker på scen vill jag se dem gå utanför ramarna. Det fick jag. När pauspratet börjar spåra ur, men ändå rätt, sprakar det innanför tältduken på Klockargården.

– Vi har inte hunnit repetera. Oj, vilken överflödig kommentar, säger Skifs.

Publiken jublar. Skrattar som med en gammal vän, ropar och klappar. Och blir bjudna på fantastisk musik. Det är alltifrån vallåtar varvat med dragspels-solon så avancerade att det är som att Bengan Jansson vore en bredbent rockgitarrist som visar upp sina färdigheter. Skifs spelar lufttrombone, använder sitt röstregister – han river han, släpper fram det sträva och landar sedan i Nat King Coles finstämda klassiker "Smile".

Och så går det emellanåt sådär snett, men ändå rätt. En improviserad allsång till Calle Schewens vals slutar med att Skifs inte kan sjunga eftersom han skrattar så mycket. Men publiken är med hela vägen, de vet att de kommer att föras i hamn av de båda vännerna. …

När konserten börjar lida mot sitt slut gör de ett nytt försök med allsången.

– Vi tar den låt som du är mest känd för, säger Bengan till Skifs.

Snart ljuder det över Tällberg: Hooga chacka, hooga-hooga-hooga chacka...