Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Imponerande debutfilm

Gabriela Pichlers arbetarklasskildring imponerar i både stil och innehåll.

"Allting handlar ju inte om pengar, man får inte bli girig", säger läkaren som undersöker 20-åriga Rasas pappas onda rygg. Orsaken till kommentaren är att pappan, trots sina smärtor känt sig tvungen att åka till Norge för att jobba. Äta sova dö sätter med sådana små detaljer fingret på de olika verkligheter som existerar i Sverige: För den ene handlar pengar om att unna sig lyx, för den andre om överlevnad.

Äta sova dö handlar om Rasa, som bor med sin pappa och som packar grönsaker på en fabrik i ett grådaskigt Skåne. Hon packar snabbast av alla, vilket hjälper föga när ägarna ska rationalisera. Arbetsförmedlingen väntar.

Detta är Gabriela Pichlers debutfilm och en imponerande och viktig sådan. Den verklighet som skildras får sällan chansen när medelklassen tycker att det viktigaste i livet är inredning. Hon tecknar sina karaktärer och deras liv ömsint, men osentimentalt. Gabriela Pichler blundar inte för tristessen, men lyfter lika mycket fram den gemenskap och stolthet som finns bland arbetskamrater och i området. Stilen är realistisk och skådespelarna imponerar stort, inte minst Nermina Lukac i huvudrollen.

Några saker rinner ut i sanden utan riktigt få sin upplösning och hade dessa enstaka manusluckor täppts till skulle betyget nog ha landat i full pott.