Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ikea i Dalarna - energisnålast i Sverige

Ikea-varuhuset som öppnade i Borlänge i oktober 2013 utger sig för att vara det mest energisnåla och miljövänliga i landet.
– Vi vill ta vårt ansvar för att minska vår miljöpåverkan så mycket som möjligt, säger Johan Nestor, varuhuschef.

Ikea-varuhuset i Borlänge är för tillfället det mest energisnåla av de 19 Ikea-varuhus som finns i landet. Med allt från tidsstyrd belysning till återvinning av matrester gör företaget det det kan för att följa den allt mer miljömedvetna utvecklingen.

Det över 30 000 kvadratmeter stora varuhuset värms upp av bergvärme och drivs av el från företagets egen vindkraftspark. 

– Vi är oberoende energimässigt och producerar mer energi än vi förbrukar, berättar Johan Nestor, varuhuschef på Ikea i Borlänge.

I veckan invigs även en ny vindkraftspark i Rämsberget. 

Varuhuset är till stor del upplyst av LED-lampor, en produkt som företaget även satsar på som en del av sortimentet. LED-belysning förbrukar endast 20 procent av energin jämfört med en traditionell glödlampa och har en livslängd på cirka 20 år. 

– Glödlampan är en värmekälla som vid sidan av det ger ljus. LED-lampan är tvärt om, i första hand en ljuskälla. Det gör den till ett energieffektivt men även säkert alternativ, säger Johan. 

Hanteringen av varor och resturangmat in till varuhuset sker genom slussar. På så sätt begränsas insläppet av luft och temperaturen inne i varuhuset bevaras utan onödig energiförbrukning. 

Johan tror att miljötänket är en förutsättning för framtiden när det gäller miljön men också företagets överlevnad. 

– Vi märker att våra kunder efterfrågar allt mer miljövänliga produkter. Självklart vill vi tillmötesgå dessa behov och ta vårt ansvar för minskad miljöpåverkan, säger han. 

Mycket tror han handlar om att hitta alternativa lösningar och tillverkningsmetoder.

– Vi jobbar bland annat med att minimera våra transporter och med råvaroåtgången i vår produktion, säger han.

Miljötänket gäller inte bara för Ikea i Sverige utan även internationellt. Till exempel har flera varuhus i södra Europa solpaneler som energikälla på varuhustaken och två nya varuhus i Kina är ännu mer energisnåla än det i Borlänge.

– Varje gång ett nytt Ikea-varuhus ska byggas är målet att det ska vara mer energisnålt och miljövänligt än det senaste, berättar Johan.