Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ijeh bad om förskott - fick aktier

Annons

Peter Ijeh var en huvudperson i de händelser som ledde till åtal för ekonomiska brott inom IFK Göteborg. Men Ijeh friades från brottsmisstankar. På torsdagen var han i Göteborgs tingsrätt som vittne.

Enligt Ekobrottsmyndigheten fick Peter Ijeh en löneutbetalning på drygt 1,2 miljoner som aldrig beskattades, eftersom den gjordes i form av en fingerad gåva från IFK:s dåvarande kassör Jan Nilsson. I samband med detta skrevs Ijehs kontrakt om, så att summan 1,2 miljoner inte syntes.

I förhöret bekräftade Peter Ijeh den bild som förre klubbdirektören Mats Persson gett om varför det upprättades ett andra, ändrat kontrakt. Ijeh behövde pengar för att betala ett krav från skattemyndigheten.

Enligt den förre IFK-anfallaren blev klubbens svar att man kunde sänka hans månadslön, och ge honom ersättning i aktier i|stället. Så gjordes också. I en transaktion tog Ijeh tog emot aktier från Nilsson till ett värde av drygt 1,2 miljoner.

Mats Persson och Jan Nilsson ansåg att IFK Göteborgs skatteexpert gett klartecken för att göra på detta sätt. Enligt Persson borde skatteexperten absolut ha förstått att de samtal som fördes handlade om en gåva till just Peter Ijeh.

Skatteexperten skulle enligt tingsrättens plan också ha förhörts på torsdagen. Men de inledande delarna av rättegången har tagit mycket längre tid än beräknat, och en rad förhör har skjutits framåt i tiden. Förhöret med IFK:s förre ordförande Bengt Halse, som var planerat till fredagen, har flyttats till nästa vecka.

Bengt Halse var ändå en huvudperson under de första rättegångsdagarna. På torsdagen föll Mats Persson i gråt när han berättade om hur han kände sig sviken av Halse. Även denne var brottmisstänkt i början av utredningen, men misstankarna avskrevs.

Mats Persson fick också frågor om de drygt 1,3 miljoner extra som i januari 2005 betalades till Stefan Selakovic, i samband med att denne värvades till IFK. Selakovic skulle skicka pengarna vidare till Jan Nilsson. Persson medgav att han uppmanat Selakovic att inte säga sanningen om utbetalningen, när Ekobrottsmyndighetens utredning blivit känd i juni 2005.

På fredagen fortsätter den försenade rättegången med förhör av de två övriga åtalade, Jan Nilsson och Stefan Selakovic.

TT

Mer läsning

Annons