Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Igrenes gasprov på villovägar

Under det produktionstest som gasprospekteringsföretaget Igrene nyligen avbröt i Mora så togs prover på gasen, för vidare analys. Dessa prover har ännu inte kommit fram till laboratoriet.

De prover som togs på vatten mättat med gas och på fritt strömmande gas är på villovägar. Det handlar om två prover per dag, totalt sex prover förslutna i specialbehållare.

Måndagen den 16 maj 2016 lämnades proverna till det lokala postombudet för transport till laboratoriet i Nordnorge.

Igrene, Post Nord och laboratoriet har inte lyckats spåra försändelsen

Paketet är försett med returadress så förhoppning finns att om det inte kommer fram till mottagaren så kommer det tillbaka till Igrene efter en tid.

Proverna togs i det 220-meters hål som nu förseglats med en vattenpelare för att få stopp på gasflödet.

– Avsikten med att analysera dessa prover genom auktoriserat laboratorium är att dels kunna mäta förekomsten av andra gaser än endast metan och etan och genom isotopanalyser söka fastställa gasens ursprung, dvs var i det underliggande berget gasen produceras, säger Mats Budh, vd i Igrene som själv är övertygad om att det är så kallad djuiupgas, alltså gas från jordens intre och inte fossil gas.

Om proverna inte återfinns så kan nya prov inte tas innan Igrene aktiverat det 700 meter djupa produktionshålet 70 meter från 220 metershålet.

-Det innebär att vi måste avvakta ytterligare cirka fyra veckor, säger bolagets vd Mats Budh