Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Igrene förlänger runt Siljansringen

/

Drömmen om djupgas i Siljansringen lever och bolaget Igrene förlänger inmutningen av ringens utkanter i ytterligare tre år.

Annons

Det handlar om 18 delområden om tillsammans 52 000 hektar som Igrene undersökt i tre år och nu vill leta efter olja och gas i ytterligare tre års tid..

Utifrån ca 240 jordprover tagna på 2 meters djup runt hela Siljansringen har det såhär långt identifierats tre geografiskt begränsade områden som är mer intressanta än den övriga ringen, men Siljansringen är av så stort intresse att man förlänger alla inmutningarna. 400 jordprover har tagits och flera ska analyseras ytterligare

Sju hammarborrade hål och tre kärnborrade ned till 500 meters djup i Mora, Stumnäs och Solberga har borrats men är inte färdiganalyserade och 10.

I redovisningen till Bergssstaten skriver Igrene att samarbetet med professor Vladimir Kutcherov vid Moskvas universitet för Olja och Gas och KTH i Stockholm resulterat i att professorn i fält och i laboratorie bevisat att det finns djupgas, inte fossilgas, producerad i jordens mantel i ringen.

Jordproverna analysteras dels i Moskva och dels hos GMTI i Kanada

– Analysresultaten håller nu på att utvärderas och jämföras med andra undersökningar för att avgöra vilka ytterligare undersökningar som kan behövas för att bestämma nästa borrplats.

I nyhetsbrevet från Igrene rapporteras också om att franska petroleuminstitutet, FPI ska göra isotopanalyser från flera hål.

Mats Budh, som tidigare varit styrelseordförande har utsetts till Igrenes första vd och har fått ansvaret för genomförandet av den aktiva prospekteringsfas bolaget nu är inne i.

Annons