Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Igelkottar far illa av robotgräsklippare

Dagens ökning av robotgräsklippare i länet ger inte bara positiva effekter. Nog för att gräsmattan blir klippt utan större arbetsbörda och vi människor blir nöjda, men det behöver inte det betyda att alla är lika lyckliga över detta. Igelkottarna är en av djurlivets alla arter som drabbas.

Distriktsveterinärerna i Mora har den senaste tiden fått in igelkottar som skadats i samband med överkörning av robotgräsklippare. Olyckorna sker allt oftare i privatpersoners trädgårdar.

– De första skadade igelkottarna såg vi förra året, och då visste vi inte vad det var som orsakade det. Vi misstänker nu att det måste vara de här robotarna. De går på nätterna och det gör djuren också. Med de skadorna som vi ser på igelkottarna kan det inte vara något annat, säger Susanne Johansson, djurvårdare på Distriktsveterinärerna i Mora.

Det är dock inte alla skadade igelkottar som har turen att få bli omhändertagna av djurvårdarna. Många av de små djuren som blir skadade går och dör i skymundan, och när skadan har torkat syns det inte på dem.

– Den vanligaste skadan vi ser på igelkottarna är att de bli skalperade. Knivarna träffar strax ovanför ögonen, och sedan ryker hela huden, en del taggar, något öga eller öra, någon kind. En del igelkottar kan vi rehabilitera, men en del har så pass omfattande skador att vi får avliva dem direkt, berättar Susanne Johansson.

Om man som privatperson upptäcker en skadad igelkott på sin tomt ska man direkt kontakta viltjouren. Många vilda djur, såsom fågelungar eller igelkottar, blir felaktigt kidnappade av människor, som kanske inte vet att en förälder till djuret är i närheten. Det är också viktigt att heller inte ge dem någon felaktig mat.

Ska vi sluta helt med robotgräsklippare, tycker du?

– Nej, det kommer ju folk inte att göra, men däremot kan de stänga av dem på nätterna, tycker Susanne Johansson, djurvårdare hos Distriktsveterinärerna i Mora.

Många igelkottar far illa på grund av detta mänskliga påhitt, men det finns fortfarande hopp för dem, om privatpersonerna tar sitt ansvar. En av igelkottarna som distriktsveterinärerna har omhändertagit på sistone lyckades de rädda. Den igelkotten har fått vård hos viltrehabiliterare via Viltjouren i Rättvik i veckor, nästintill månader. Igelkotten ska nu äntligen snart få släppas ut i det fria igen.