Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

IFK ännu skyldigt Nilsson för "Alex"

Annons

Kassören Jan Nilsson betalade med egna pengar för att få Peter Ijeh till IFK Göteborg. Vid två andra tillfällen har Nilsson lånat ut miljonbelopp för spelarköp.

I mars 2004 lånade Jan Nilsson ut 2,5 miljoner till IFK Göteborg för att klubben skulle köpa hem Niclas Alexandersson från Everton. Handlingar om lånet finns med, som bakgrund, i utredningen om misstänkta brott inom föreningen. Under fredagens rättegång framkom att lånet fortfarande inte är helt återbetalat.

Cirka 700|000 kronor återstår att betala. Även när Marino Rahmberg värvades från norska Raufoss 2002 lånade Jan Nilsson ut en miljon. Lånet löstes 2004. Bakgrunden till lånen var att IFK inte hade egna pengar att betala med.

När en inre krets i IFK:s styrelse beslöt att värva Peter Ijeh sommaren 2003, utgick man från att både Ijehs sign-on-fee och övergångssumman till Malmö FF skulle betalas av ett riskkapitalbolag som skulle skapas. Klubbdirektören Mats Persson deltog inte i beslutet, men fick i uppdrag att genomföra värvningen.

Men det var mycket krångligare än man trott att bilda bolaget. När det inte blev av, ställde Jan Nilsson upp med en gåva till Ijeh, värd drygt 1,2 miljoner. Tanken var att han skulle ersättas med motsvarande rabatt på sin andel i riskkapitalbolaget, som dock aldrig satts i verket.

TT

Mer läsning

Annons