Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Idrottsprofil åtalad för grova ekobrott

Tre män från Borlänge med koppling till grossistföretaget Medabfood AB har åtalats för grova ekobrott. En av de åtalade är Elvan Cicen, välkänd sportprofil och tidigare även fullmäktigeledamot för Socialdemokraterna i Borlänge.

Det var redan den 9 mars 2011 som en stor polisstyrka och skatterevisorer tidigt på morgonen gjorde ett tillslag mot grossistföretaget som då drevs under namnet Med Food.

Företaget, grossist inom livsmedel och med restauranger, pizzerior och gatukök som huvudsakliga kunder, genomsöktes då grundligt och all bokföring omhändertogs efter ett beslut av polisens skattebrottsenhet i Örebro.

– Två personer har delgivits misstanke om brott och det gäller försvårande av skattekontroll, grovt brott, medhjälp till bokföringsbrott och medhjälp till försvårande av skattekontroll, kunde kammaråklagare Carsten Helland meddela efter tillslaget mot företaget.

Tillslaget var en följd av att Skatteverket upptäckt hur företaget fakturerat varor till företag som ingen hört talas om eller där man kände till att ingen verksamhet längre bedrivs. Utredningen skulle dock visa sig bli betydligt mer omfattande än vad den dåvarande förundersökningsledaren Helland kunde ana.

Under de 22 månader som nu gått sedan tillslaget har utredningen visat hur de tre nu åtalade männen mellan den 1 mars 2009 till 7 mars 2011 bokfört 1 574 bluffakturor på sammanlagt cirka 14 miljoner kronor exklusive moms till ett 40-tal påhittade kunder. Samtidigt har varor för motsvarande belopp levererats till 60 - 70 restauranger, de flesta i Dalarna men även i angränsande län.

Med en beräknad bruttovinst på omkring 60 procent ska varuleveranserna ha hjälpt restaurangerna med svart försäljning för uppemot 30 miljoner kronor.

Två av de åtalade männen, 37- och 40 år, har återfunnits i styrelsen för företaget medan den tredje, Elvan Cicen, finns redovisad som delägare i ett delägaravtal.

Vad har då företaget tjänat på att hjälpa sina kunder att tjäna svarta pengar?

– Det handlar om en konkurrensutsatt marknad där kunderna kanske krävt att få hjälp att tjäna svarta pengar. Det är väl inte heller allt för långsökt att misstänka att företaget också fått ta del av de oredovisade vinsterna, säger en person med insyn i utredningen.

Revisioner har också gjorts mot ett antal av de restauranger som fått stora mängder av oredovisade varor levererade. Granskningarna har då också i samtliga fall lett till att företagen upptaxerats.

Åtalen mot 37 åringen och 40 åringen gäller försvårande av skattekontroll. grovt brott, medan åtalet mot Elvan Cicen gäller medhjälp till försvårande av skattekontroll, grovt brott.

kammaråklagare Helena Eckerrot-Flodin, som väckt åtalet, yrkar också på att de två åtalade som ingår i styrelsen för Medabfood AB ska beläggas med näringsförbud.

Även aktiebolaget som egen juridisk person åtalas där åklagaren yrkar på att Medabfood AB genom särskild talan om företagsbot åläggs att betala 500 000 kronor.

Sedan tillslaget har Med Food AB avvecklats och lokalerna sålts till ett nytt bolag. De tre åtalade männen nekar samtliga till brott.