Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Idrottsledare vill ha sexdom omprövad

En idrottsledare i 40-årsåldern vill att Högsta Domstolen ger honom en ny chans att få sitt fall rättsligt prövat.
Mannen är dömd för våldtäkt mot barn och sexuellt ofredande mot en då 14-årig flicka.

Idrottsledaren från Dalarna har suttit häktad sedan i slutet av juni, då misstänkt för våldtäkt mot två flickor under 15 år.

Mannen är hemmahörande på en mindre ort i Dalarna och var aktiv som lagledare i en idrottsklubb i en annan dalakommun.

Flickorna, som är födda 1995 respektive 1997, har mannen fått kontakt med på nätsajten kamrat.com.

I augusti dömdes han av Falu tingsrätt till fyra års fängelse för våldtäkt mot barn och sexuellt ofredande mot flickan född -97 samt för att ha även våldtagit flickan som är född -95.

Mannen överklagade till hovrätten som frikände honom för våldtäkt mot den äldre av flickorna. Både mannen och flickan har medgett att de vid flera tillfällen haft samlag. Men han säger att det började efter hon fyllde 15, medan flickan säger att de hade samlag redan när hon var 14 år. Hovrätten ansåg att det inte går att styrka att den misstänkte haft sex med flickan då hon var under 15 år.

När det gällde händelsen mot flickan som är född 1997 fastslog hovrätten att mannen haft samlag även med henne. Detta har inträffat i mannens bil på en skogsväg i Ludvikatrakten 2011.

Mannen nekar till att de haft sexuellt umgänge och har uppgett för rätten att han heller inte känt till om hon fyllt 15 år eller inte.

Hovrätten ansåg att mannen i så fall agerat i hög grad oaktsamt. Han borde ha varit på sin vakt om flickans ålder då många på nätsajten där de träffades är unga tonåringar och att det även på flickans chattprofil står att hon är 14 år.

Hovrätten gick därför på tingsrättens bedömning och dömde honom för våldtäkt mot barn och sexuellt ofredande, då han vid ett annat tillfälle under vintern 2011-2012 tagit på henne sexuellt.

Fängelsestraffet sänktes dock till två års fängelse med tanke på att han frikändes för våldtäkten mot den ena flickan.

Men idrottsledaren anser att hovrätten resonerat fel och att ord står mot ord när det gäller händelserna mot flickan född 97.

Nu har han ansökt om prövningstillstånd hos Högsta Domstolen, där han vill att han frikänns.

I överklagan står det att mannen nekar till att han ska ha haft sex med flickan och har därför aldrig haft anledning att efterforska eller fundera på hennes ålder.

Men om HD ändå delar hovrättens mening om att det förekommit sexuellt umgänge mellan dem vill mannen bland annat göra gällande att det inte går att lita på de personuppgifter som anges på sociala medier. Mannen och hans försvarare menar i överklagan att angivelsen "97" eller "14" i en sajtprofil inte behöver betyda att personen är född 1997 eller är 14 år".

"Då det inte är ställt utom rimligt tvivel att han begått påstådda gärningar och det heller inte visat att han haft skälig anledning att anta att målsäganden var under 15 år vid deras första möte ska åtalspunkterna ogillas", står det bland annat överklagan till Högsta domstolen.