Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Idrott för alla smaker

Genom ett varierat utbud hoppas skol IF locka fler till att idrotta.
– Traditionella bollsporter i all ära men det finns många alternativ. Vi vill hjälpa unga att hitta den motionsform som passar just dem, säger ordförande i skol IF Matilda Rantanen.

Ett dussin högstadieelever samlades under tisdagen i Brittsarvsskolans gymnastiksal för ett danspass med inhyrd instruktör. Passet anordnas av skolans idrottsförening som med jämna mellanrum erbjuder eleverna att ta del av olika motionsformer. Förra veckan hölls tillexempel en lektion i boxning. Skolans elever uppmuntras också till att själva föreslå aktiviteter som de vill prova.

Brittsarvskolans IF har fått en nytändning. Enligt fritidsledaren Johan Plyhm har eleverna själva blivit starkt drivande och kreativa i sina önskemål. En av dem som är allra mest engagerad är femtonåriga Matilda Rantanen, skol IFs ordförande. Hon berättar ivrigt om hur hon vill att idrott inte bara ska förknippas med fotboll och innebandy. Förutom att erbjuda fler träningsformer vill skol IF också ändra rollerna som eleverna ofta blir tilldelade i skolgymnastiken.

– Killarna förväntas alltid vara duktigare än tjejerna. Skillnaderna antas vara så stora att vi ofta skiljs åt under gympalektionerna. Men genom att prova nya sporter och lekar raderar man de där fördomarna. Allting behöver inte heller vara tävlingsinriktat, säger Matilda Rantanen.

Ett exempel på en sådan sport som föreningen anordnat är Kinball, som går ut på att hela gruppen tillsammans försöker hålla en stor boll i luften så länge som möjlig.

– Kinball får gruppen att kämpa tillsammans istället för mot varandra och eftersom ingen har några förkunskaper så är det lättare att samarbeta, säger Matilda Rantanen.

Föreningens stora kommande projekt är att anordna en idrottskväll på valborg som ett alternativ till unga som vill umgås utan att festa. Inspirationen har Matilda Rantanen hämtat från ledarskapslägret Premium som anordnas av skolidrottsförbudet.

– Lägret var bland det roligaste jag varit med om och fick mig att inse vilka möjligheter som finns inom idrott. Jag tränar själv hockey och fotboll men nu har jag fått ett bredare perspektiv och tror att många skulle må bra av att inte vara så enkelspåriga när det gäller sport, säger Matilda Rantanen.