Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Idreyran vill förnya och växa

Sommaren 2013 är det dags för den 15:e Idreyran och det blir en yra även nästa sommar. Styrelsen har fått starkt stöd av Allan Bengtsson, stockholmare med starka idrekopplingar.
– Nu finns det två vägar att gå, antingen karbonpapper på fjolårets yra eller också en satsning på att utveckla och växa, konstaterade Allan, vid ett möte för intresserade.

Idreyran skapades av Idre Fjälls dåvarande marknadschef Torbjörn Wallin som ett sätt att skapa en sommarhappening i Idre som skulle dra fler besökare. Redan från början var motorinslaget stort på Idreyran och det har fortsatt att vara en bärande del av Idreyran. Det är också inom motorvärlden som Allan har sina främsta kontakter.

– Vi har fått ett muntligt löfte av Johnny Granlund om att få disponera flygplatsen och det här är ju inget litet flygfält som det i Älvdalen. Här finns verkligen förutsättningar för att skapa en rad aktiviteter ute på flygplatsen och då även förlänga yran så att den åter blir över fyra dagar, säger Allan.

Samtidigt föreslog Allan att förändra i programmet och flytta lördagskvällens cruising till mer dagsturer som upp till Nipfjället och till Idre Fjäll och en middag med musik och dans på topprestaurangen.

– Idre Fjäll är med på det och det finns ett intresse att på ett mer aktivt sätt vara del i Idreyrans program, säger Per Harrysson, som finns med i Idre Fjälls ledningsgrupp och även är en drivande kraft i Idreyran.

En annan tanke är att involvera även Särna i Idreyran.

– En tanke är att ordna dans i Särna på torsdagen och ordna cruising dit, säger Allan, som ett förslag.

Även ett samarbete med Särna och Festveckan om erfarenheter, marknadsföring och nödvändiga inköp som kan ske gemensamt fördes på tal, något som Helena Adolfsson från Särna turistförening såg som en positiv utveckling för de båda arrangemangen.

Syftet med både Idreyran och Särna festvecka är att erbjuda något som gör att besökare kommer till området och helst då stannar lite längre tid.

Bengt Olsson som är drivande för Idreyran har lovat att ställa upp över ytterligare en yra.

– Men ska yran leva vidare måste vi få in fler föreningar som är engagerade och fler som är beredda att jobba, betonade Bengt och fick medhåll av Allan.

– Det gäller att bygga en bas där fler föreningar är med och skapar egna aktiviteter runt själva yran. Ju fler som ordnar olika arrangemang, desto mer besökare blir det, konstaterade Allan.

Det allra mest glädjande för de luttrade arrangörerna var ändå det direkta svaret de fick om fler som ville vara med skedde när Elin Nilsson bad att få ställa upp och jobba med "Don´t drink and drive" på samma vis om skedde i Älvdalen.

Även Frida Hedström och fler andra unga som var med på mötet nappade.

– Vi unga vill ju ha yran och vi måste också vara beredda på att bidra på något vis, förklarade Elin och Frida.