Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Idre Fjäll öppnar för skidåkning

Fyra nedfarter och 20 km skidspår, varav två på konstnsö, vädrets makter har varit nådiga mot Idre Fjäll den här hösten.
– Ifjol var jobbig. Då var vi inte igång förrän en bra bit in i december, men nu är vi en vecka tidigare än planerat med öppnandet, säger Idre Fjälls driftchef Kjell Skoglund.

Annons

Snökanonerna har under en vecka kunnat jobba för fullt och så här långt har över 200 000 kubikmeter snö tillverkats. Innan kanonerna stängs av så ska ytterligare en miljon kubikmeter snö produceras på Idre Fjäll.

– Den snö vi nu har räcker för att öppna fyra nedfarter, två i väst och fyra i nord. Sedan behövs det inte så mycket mer snö så kan vi öppna betydligt fler nedfarter och förhoppningen är att vi ska kunna öppna ett antal till i nästa vecka, säger Kjell Skoglund.

Stora snöhögar finns nu på plats och de pistas ut i de backar som nu öppnas. Liftspår är lagda och vid skidstadion har konstsnö lagts ut på en två km lång slinga.

– Vi har 20 km längdåkning klar, men då handlar det mest om natursnö, säger Kjell Skoglund, medan fjällets VD Jocke Johansson tar längdskidorna för att återuppleva klassiska skidspåret "Fjället Runt".

– Det spåret har vi nu åter tagit fram, även om det är omdraget en del sedan nya nedfarterna i ost skapats. Men det här är ett spår som våra gäster efterfrågat, säger Jocke Johansson.

Intill skidstadion ligger stora snöhögar som ska säkra de inbokade skidskyttetävlingarna som ska köras på Idre Fjäll om två veckor och längdtävlingarna som sedan står på tur.

– Snön vi har säkrar både tävlingar och utförsåkning, men för att vi ska kunna öppna hela fjället med alla nedfarter behöver vi kyla i ytterligare ett par veckor, så jag hoppas att det mildväder som finns i prognosen inte blir alltför långdraget, säger Kjell Skoglund.