Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Idre Fjäll och Idre Himmelfjäll får en träbro tillsammans

En träbro ska öppna vägen för 50 liftar och 100 nedfarter när Idres två fjällanläggningar byggs ihop.

Annons

Nu har landshövding Maria Norrfalk avslutat det treåriga projektet Trästad 2012.

– Vi har lyckats få till en förändring och en politisk vilja att bygga med trä. Vi har skapat kontakter för framtiden, säger Maria Norrfalk som bedömer att det treåriga projektet varit mycket framåtsyftande.

Trästad 2012 är en satsning med klimat och rationellt byggande som varit inspirationskälla för byggare, arkitekter, planerare och politiker. Projektet är unikt eftersom det samlat hela 17 kommuner och fyra lärosäten i fyra regioner runt om i landet.

Falun, Leksand, Mora, Rättvik, Orsa, Älvdalens kommuner, Högskolan Dalarna och Länsstyrelsen Dalarna har deltagit i länet.

Älvdalens stadsarkitekt Tomas Johnsson tog med deltagarna vid avslutningskonferensen i Falun på en rymdfärd som började med när han kom till Älvdalen och fick kommunens Trästadsprojekt - en ny skola. Den har inte blivit byggd ännu.

Rymdturen startade han med att berätta om när han var barn och debatten i Idre handlade om en lift verkligen var något att satsa på och hur han fascinerades av rymdkapplöpningen i rymden mellan Sovjetunionen och USA. Bilderna han visade handlade om hur amerikaner och ryssar till slut kunde koppla samman sina rymdfarkoster med en specialutvecklad sammankopplingsenhet.

Och en motsvarande sammankopplingsenhet har han sett behovet av i Idre. Idre Fjäll och Idre Himmelfjäll är två skilda fjäll, skilda också av länsväg 1063. Trafikljus eller en tunnel under vägen?

– Nej lösningen är en träbro från Martinssons Träbroar. Då ser jag framför mig att vi kan utveckla Idre till en enda fjällanläggning med 40-50 liftar och 100 nedfarter, sa Tomas Johnson.

När han fick avslutningsfrågan om vad Trästad 2012 betytt sa han att tjänstemännen i kommunerna har blivit frälsta på trä och nu ska de dela med sig dessa erfarenheter och själv drömmer han att ta skidorna över bron och få bygga den skola det egentligen skulle ha handlat om