Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Idiot Wind är fortfarande kluven

Amanda Hollingby Matsson – eller Idiot wind som hon kallar sig som artist – ska åka på en lång turné med First aid kit. Men hur blir det egentligen med den nya skivan?

Annons

Det är en hektisk tid för Amanda Hollingby Matsson. När vi träffas har hon just besökt sin sångcoach och dagarna fylls av repetitioner och förberedelser inför turnén. Hunden Bosse springer runt benen med den hårda svansen piskandes, men han lugnar ner sig en smula när vi sätter oss i höstsolen utanför Bergstenska. Bosse får stanna hemma i Dalarna, men Amanda har en dryg månad ute på vägarna i Europa framför sig.

– För min egen del så känns det som det första riktiga jobbet jag gör. Förut har jag ju bara turnerat som förband till min man, men nu är det jag som får ta ansvar för det hela själv, säger hon.

Den hyllade duon First aid kit har hon träffat ytligt några gånger och fick frågan att följa med på deras turné efter att de sett en av hennes spelningar i våras. Det blir hennes mest omfattande turné hittills och hon tror att First aid kit-publiken kan uppskatta även hennes musik.

– Det känns som en jättebra möjlighet att få hjälp att komma ut på marknaden. I bästa fall så får jag åka lite räkmacka och slipper vada fram i potatismos. Att vara förband är på ett sätt tacksamt, på ett sätt inte. Man har inga förväntningar på sig, men samtidigt ingen chans att få samma respons eller samma plats. Förutsättningarna kan se väldigt olika ut och man har ju ingen egen ljudtekniker eller så. Man vet aldrig om man får en cykel i stället för skidor till Vasaloppet.

Det har surrats ganska länge vid det här laget om Amanda Hollingby Matsson. Redan när hon uppträdde under namnet Hajen för några år sedan fick hennes demoinspelningar många att gå i spinn. Sedan bytte hon artistnamn till Jaw lesson och slutligen till Idiot wind. Det tog lång tid innan hon kände sig bekväm i rollen som musiker och inte nu heller är det något som hon egentligen drömmer om.

– Man får vara glad över att få jobba och jag vill ta vara på det här, men det jag drömmer om är annat än musik. Det är mer att jobba med djur, människor och hälsa. Nu har jag dimpt ner i den här skålen, så det är bara att simma runt och jag är på god väg att börja älska det. Jag är ödmjuk i att jag kan ändra inställning. Men vem vet, jag kanske får storhetsvansinne och startar ett arenarockband – eller börjar jobba med fladdermöss?

En konsekvens av hennes vankelmodighet inför artisteriet är att det enda hon har släppt ifrån sig är en fyralåtars ep. Många har väntat på ett debutalbum som aldrig tycks komma. På hennes hemsida kan man fortfarande läsa att det kommer under 2012. Men så blir det inte.

– Det var meningen så, men jag och tidsperspektiv är inte det bästa. Jag och Kristian har jobbat med det i omgångar, men vi har inte riktigt haft tiden att få ihop något. Det finns planer på en inspelning, men jag vågar inte säga något bestämt. Det svåraste med musiken är just att spela in. Det kan vara svårt att sätta fasta ramar kring en låt, att bestämma sig för vad man vill. Det blir lite som knattefotboll, en massa energi som far omkring, men när det ska göras mål så sparkar man bredvid och det slutar i stukade ben och gråt.

Målet är i alla fall att boka en studio i början av nästa år. Att komma iväg hemifrån för att spela in känns som en nödvändighet, menar hon. Tidigare har hon spelat in allt hemma.

– Det är bra att veta när man jobbar och när man är hemma, det gör man inte när man spelar in i diskhon. Då ser man all disk också.

Inför turnén kommer hon som sagt att göra en konsert i det lilla formatet, på Bergstenska gården som ligger mitt i Falun och drivs av en kulturförening.

– Det känns väldigt bra. Många av mina vänner håller hus där, det är lite tillåtet att schabbla. Sedan är det Cirkus i Stockholm dagen efter. Det blir en kontrast.