Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Identitetskapande och självbilder

"Jag är alltid glad". Så skrev en ung tjej som önskade vara med i ett av Julia Peirones konstprojekt. Det är också namnet på ett av verken i serien Badland som visas på Galleri Se Konst i Falun där Peirone undersöker identitetskapande.

En inspelad ung kvinnoröst möter besökarna i galleriet "Jag kan göra vad som helst, jag har potential, jag är stresstålig, jag tycker om att prova nya frisyrer, jag tar livet som det kommer", läser rösten som är kopplad till ett sju minuter långt videoverk med en närbild av en ung kvinnas ansikte. Tålmodigt tittar hon in i kameran tills tröttheten överrumplar henne och hon ser ut att vara på väg in i sömn.

Julia Peirones utställning Badland som visas på Galleri Se Konst bygger på brev av tonåriga flickor som ansökt om att få vara med i ett annat av Peirones konstprojekt - porträttserien More Than Violet som nyligen publicerats i bokform och även publicerats i internationella konsttidskriften Aperture.

Peirone satte ut en annons på en webbsajt för statister. Svaren hon fick överraskade henne. Både att hon fick så många svar - drygt 200 på en knapp timme - och språket i breven.

Ett slags sälj-dig-själv-språk, tryfferat med klichéer hämtad från managementvärlden.

Julia Peirone har lånat meningar från breven och klippt ihop dem till en lång monolog. Resultatet blir en slags superkvinna som har alla önskvärda egenskaper.

Men i de unga tjejernas brev blandas säljklyschorna med påståenden och meningar som blottlägger att de sökande har en del av sin identitet i barndomen: "jag tycker om djur, jag gillar att baka, jag kan rida".

Dubbelheten blir också tydlig i den serie fotografier som ingår i utställningen. Bilder där Peirone fångat flickorna när de väntar eller gör sig i ordning för fotograferingen. Omedvetna om att de blir förevigade håller de garden nere, slappnar av i sina tonårsrörelser, rättar till ett glittrigt hårband i ett rufsigt hår eller kollar med fjärrsyn ut ur bilden.

I utställningen ingår även några målningar utförda med smink. Färger som flickorna använt på ögonlock och kinder vid fotograferingen till More than Violet.

Horisonter i skimrande, blekt grönt, terrakotta och pastelligt rosa som blir en symbol för drömmar om en glittrig tillvaro som förhoppningsvis ska komma.

Julia Peirone är född 1973 i Lund och bor och arbetar i Stockholm. Hon är utbildad vid Konstfack i Stockholm och Högskolan för fotografi och film i Göteborg. Peirone har de senaste åren ställt ut på bland annat Linköpings Konsthall Passagen, Kulturhuset i Stockholm, Norrtälje Konsthall och Uppsala Konstmuseum. Förra året var hon nominerad till Sovereign European Art prize 2011.