Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ida målar allt eftersom

Hennes farfars farfar var Carl Larsson.
I helgen öppnade Ida Larsson-Hytte sin allra första utställning.
– Det är lite nervöst och en obehaglig känsla av vad folk kan tycka, säger hon.

Annons

Ida Larsson-Hytte har målandet i blodet. I lördags öppnade hon sin allra första utställning hos kompisen Ida Nilssons frisörsalong i Hosjö utanför centrala Falun.

På onsdag fyller hon 22 år och drömmer om att kunna leva som konstnär.

Under hela sitt liv har hon målat, men det var först för ett par år sedan som hon fastnade för att arbeta med tuschpennor.

– Jag fick det i julklapp av mina föräldrar för två till tre år sedan, säger Ida Larsson-Hytte.

Hon tycker däremot inte att hon har särskilt mycket gemensamt med sin farfars farfar Carl Larsson, utöver släktskapet och det japanska intresset.

– Nej, och jag vet inte vad han skulle tycka om det här eftersom han inte ville att kvinnor skulle gå på konstakademier.

I frisörsalongen hänger tavlor i olika teman. Längs den ena väggen tavlor i alla stjärntecken. På alla målningar är det kvinnliga figurer som saknar ansikten, och det är rikt med detaljer i varje konstverk. Och kopplingen till mangan och japansk kultur kan urskiljas.

– Jag har aldrig varit riktigt bra på att måla porträtt. Jag älskar detaljer, det lilla. Men det finns ingen färdig skiss när jag börjar, utan det blir allt eftersom, säger Ida Larsson-Hytte.

Utställningen i väninnan Ida Nilssons frisörsalong pågår fram till den sista november.