Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

ID-KRAVET: Många anledningar till att man missar packa passet

Det här är min passbild från när jag var tretton år. Mitt liv handlade bara om datorspel, film och japanska TV-serier.

Annons

Jag tror aldrig att jag hade kunnat packa för att fly vårt land och ta mig igenom flera landsgränser förbi stängsel och hav.

Jag, som är född i Sverige som medborgare, har fått möjligheten att hämta ut ett pass hos polisen väldigt enkelt. Men många av de alla människor som flyr har inte med sig sitt pass.

En del fick aldrig ut några ID-handlingar från myndigheterna. En del glömde ta med sig passen när de lämnade sitt hem innan bomberna föll. En del tappade bort allt när de åkte med en gummibåt över Medelhavet, eller när de promenerade genom Europa.

Rätten till asyl är en mänsklig rättighet. Att kräva att människor som söker asyl ska behöva visa särskilda dokument från länderna de flydde är snarare omänskligt. Det är precis det som Sverige börjar göra idag, måndagen den 4 januari 2016.

Några säger att det här inte är så konstigt. Att Europa länge har haft ID-kontroller för dem som åker in från andra länder. Men det är precis det här som har varit problemet.

På gränsen till Europa har vi inte tillåtit människor att söka asyl. Om de inte har haft visum, har de inte fått komma in. Då har buss-, båt- och flygbolag fått ansvaret över enskilda personers asylansökan - det som kallas transportörsansvaret.

Tranportörsansvaret har gjort att de inte kunnat köra människor hit, och då har de vägarna blivit omöjliga att ta för de som flyr.

Det enda alternativet har varit dyra flyktingsmugglare som har tagit en med en ranglig gummibåt till de grekiska öarna. Tusentals har dött på vägen. Det här är konsekvensen av Europas kontroller mot flyktingar. Vi får inte glömma det.

Ju högre murar vi bygger, desto fler olagliga och livsfarliga vägar skapar vi.

Jag hade aldrig kunnat fly när jag var trettonåringen på passbilden. De som flyr har tagit sig genom utmaningar som de flesta av oss inte kan föreställa oss. De är hjältar. Och vi försöker ta ifrån dem en mänsklig rättighet.

Det är ovärdigt.

Tanvir Mansur

frilansskribent

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel