Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

ID-kontroll av bortasupportrar

ID-kontroll av bortasupportrar, stoppad försäljning av ståplatsbiljetter och hänvisning till sittplats.
Så tänkte Örebro och Linköping hockey behandla gästande fans, enligt texter på deras respektive hemsidor.
– Det var en olycklig felformulering, säger Filip Nyängen, informatör på Örebro hockey.
Linköping står dock fast vid att de kan genomföra identitetskontroller.

Två närmast identiska texter på Örebro Hockeys och Linköpings HC:s hemsidor har rört upp stämningen rejält bland Sveriges hockeyfans.

Klubbarna har bland annat gått ut med att "bortasupporters kan köpa biljetter i enlighet med all publik" och att vid högriskmatcher (Linköping) och "vissa matcher" (Örebro) hänvisar de endast till sittplats. Örebro säger att försäljningen av ståplatsbiljetter då stoppas, och Linköping att de begränsas till enbart organiserade supporterresor.

Slutsatsen som många dragit är att Örebro och Linköping vill sprida ut bortasupportrarna på sittplats, i stället för att ha dem samlade. Något som går emot SHL:s riktlinjer.

– Bortasupportrarna ska stå tillsammans på en anvisad sektion. I de flesta fall finns det 150 ståplatsbiljetter, som den aktuella supporterföreningen har förtur till. Det är det vi vill främja. Resterande platser går till andra för att fylla ut ståplats. Om ståplats blir full, vill vi att man i högsta möjliga mån ger supportrarna sittplatser som angränsar till ståplats, säger Lena Sahlin, säkerhetsansvarig på SHL.

Hon säger att texterna på Örebro och Linköpings hemsidor absolut inte kommer från centralt håll, och hon tror att det rör sig om ett missförstånd.

– Jag tror att det har blivit en feltolkning. Det är ingenting som kommer från SHL.

Lena Sahlin säger att klubbarna förvisso kan ha egna utökade policys, förutsatt att de följer SHL:s riktlinjer. Men att man skulle få göra ID-kontroll av bortasupportrar är hon skeptiskt till.

– Då måste man kolla lagstiftning i så fall. ID-kontroll, det utövas av polisen.

När saken uppmärksammades medialt var Örebro hockey snabba med att plocka bort texten, och deras informatör Filip Nyängen säger att det rör sig om olyckliga felformuleringar och misstag.

– Det har blivit en formulering som inte var helt hundra.

Hur kunde det bli så fel?

– Ja, du. Det kan man fråga sig. Det var många kockar i den soppan.

Så ni kommer inte att göra några identitetskontroller?

– Nej, nej!

Filip Nyängen förtydligar att det som gäller för samtliga matcher är att försäljningen av ståplatsbiljetter är vigda åt supporterföreningen men att om det blir platser över, så kommer de ut till försäljning. Först när alla ståplatsbiljetter är slut hänvisas supportrarna till sittplats.

– När det gäller vår första hemmamatch, som är mot Leksand, så har deras supporterförening bokat 20 ståplatser. De 130 som blivit över går att köpa via webben.

Filip Nyängen säger att texten ursprungligen kom från Linköping HC. Till skillnad från Örebro ligger texten fortfarande kvar på Linköpings hemsida. Formuleringen "vid vissa högriskmatcher kan den allmänna försäljningen av ståplatsbiljetter begränsas och bortasupportrar hänvisas då ENBART till organiserade supporterresor eller sittplats".

Linköping har även ett tillägg i högerspalten, som motsäger föregående formulering. Där står det i stället att "kvarvarande ståplatsbiljetter säljs på plats vid Cloetta center".

Linköpings vice klubbdirektör Anders Mäki tycker inte att informationen är otydlig.

– Jag ser inget motsättande någonstans. Jag ser inte varför vi skulle göra någon ändring. Det är bara att läsa.

Vad gäller identitetskontroll säger Anders Mäki att det kan förekomma, förutsatt att man följt lagens alla regler och gör det i samverkan med polis.

– Det kan förekomma om det är lagligt. Punkt.

Vem skulle i så fall ta initiativ till en identitetskontroll?

– Polisen möjligen.

Det står på hemsidan att identitetskontroll kan förekomma av arrangören. Hur menar ni där?

– Det gäller bara om polis och regelverk önskar det. Det är inget vi tar initiativ till.

När skulle det i så fall vara aktuellt?

– Jag vet inte, vi har inte varit med om någon sådan match än.

: Emils Nilséns LIF-blogg