Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

ICA vid riksväg eller i centrum i Leksand?

Trycket på kommunen ökar att komma till skott vad det gäller en framtida ny placering för ICA-Mårtas.
– Vi är många som ska dansa, sa kommunalrådet Ulrika Liljeberg vid måndagskvällens informationsmöte i plenisalen.

60-talet besökare mötte upp för att höra resultatet av den kompletterande utredningen kring framtida handeln i Leksand signerad far och dotter, Janne Sandahl och Lisa Lagerén.

Knäckfrågan för kvällen var framtida ICA etablering. ICA för egen del har inget emot att slå sig ned vid norra infarten. Hur går det då för den övriga handeln på Noret? Alternativ två bygger på en ICA-etablering vid Grönstedt mellan Allalns sport och Lantliv.

Utredarduon Janne/Lisa visade att det pekar på att ICA vid Grönstedts vore det bästa. Problemet är att det blir trångt,och hur ska parkeringsfrågan lösas? Ett underjordiskt garage är inte att föredra. Alltför dyr byggkostnad och folk som är ute och handlar dagligvaror är inte villiga att parkera "underground".

– Min personliga uppfattning, sa förre kommunalrådet Bertil Daniels. Se till att håll ihop centrumkärnan och stötta Centrumföreningen. Det är Leksands framtid.

– Shopping är en livsstil. Vi handlar bara mer och mer, underströk Lisa Lagerén

Lägg därtill att kommunens 15 000 invånare under sommaren ökas till en bra bit över 20 000. En befolkningsboom att vara rädd om.

– Det skulle vi kunna utnyttja bättre, sa Lisa.

Janne Sandahl och Lisa Lagerén siffror visar svart på vitt. En ICA-etablering vid riksvägen skulle betyda att Norets dagligvaruhandel tappar rejält, kanske 100 miljoner om året. För Norets bästa gäller också att fylla nuvarande ICA-lokaler med något vettigt, typ Lindex, Kapp Ahl etc.

Det noterades vidare att ICA centralt skulle betyda ett rejält lyft för hela Norethandeln. Plus 80 Noretmiljoner jämfört med minus 60 Noretmiljoner vid en riksvägsflytt. Sällanköpsvaruhandeln påverkas inte i så hög grad men en Noretsatsning är att föredra.

Mycket återstår. Kommunen och Allans måste komma överens om köp/försäljning av ett par fastigheter på Hantverkaregatan. Parkeringsfrågan? Centrumbilden? Bostäder med mera.

– Först måste vi få Noret riktigt bra. Om 4-5 år kanske det är toppen att komplettera med något vid norra infarten, siade Sandahl.

– Vi får fundera under hösten, summerade Ulrika Liljeberg. Många aktörer ska säga sitt. Inte bara ett kommunalt beslut.