Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Ica-planen" i hamn efter tam slutdebatt

Nja, inte blev det mycket till hetta i den avslutande debatten kring det aviserade Ica-byggets vara eller inte vara i Sänkan.
Ståndpunkterna och falangerna var sedan tidigare välkända. Det resulterade som väntat i att den omstridda detaljplanen som öppnar dörren till ett nytt handelsområde antogs av fullmäktige.

Några stilpoäng finns det därmed ingen anledning att dela ut till måndagskvällens debattörer. Den ende som möjligen hade chansen var Hag-Lasse Persson (S). Han hade i förväg flaggat för ett utspel.

Men om han nu räknat med att debatten skulle flamma upp så lyckades han inte med sitt uppsåt. När det var hans tur på talarlistan deklarerade han följande:

– Jag vill få det protokollfört att jag inte deltar i beslutet.

I övrigt stannade debatten vid att bland andra bopartisten Kurt Josefssons påpekande om det märkliga att det uppenbarligen är kapitalets (Icas) behov som får styra i en socialistiskt styrd kommun.

– Den här stora förändringen av centrala Ludvika kommer också att innebära en skövling av Vallaparken, ett trafikkaos och en etablering i Sänkan där markförhållande är urusla.

– Jag yrkar avslag, klargjorde Josefsson.

Han lyckades få ett smärre mothugg från kommunalrådet Maria Strömkvist (S) som radade upp de fördelar etableringen av en stor livsmedelsbutik för med sig.

– Handeln utvecklas, vi får ett komplement till den tunga industrin och fler arbetstillfällen.

Och vad gäller kapitalets intressen så lovordades de snarast av Kjell Israelsson (M):

– Jag tycker vi ska vara tacksamma för att det kommer hit någon som är beredd att satsa 100 miljoner kronor. Jag är glad för att kapitalet kommer hit.

Därmed är således "Detaljplan för Valla 1, Valla 6 m.fl." som stötts och blötts i tre år i hamn.

Det som återstår framgår av ärendebeskrivningen: "Frågor av teknisk och ekonomisk natur, relaterade till anläggningsarbeten, planläggning, fastighetsbildning, markförsäljning m.m. regleras dock i separata avtal med en kommande exploatör.".