Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

IBF Faluns årsmöte slutade i kaos - ordförande Klas Hedlund slutar

Det stormade rejält på IBF Faluns årsmöte.
Och det slutade med att klubbens ordförande, Klas Hedlund, avgick.
– Mitt slutgiltiga beslut tog jag under mötet, säger Hedlund.

IBF Faluns årsmöte på måndagskvällen kom till en början att handla mycket om klubbens svaga ekonomi.

Visserligen gjordes det ett plusresultat, men bara med ynka 48 000 kronor, och det ackumulerade underskottet uppgår därmed till cirka 1,1 miljoner kronor.

Oroväckande är att rörelseresultatet slutade på minus 292 724 kronor, en försämring från föregående verksamhetsår med nästan 600 000 kronor, och det är bara tack vare plussiffror i de finansiella posterna, som föreningen räddar sig undan röda siffror på sista raden.

Det var dock när punkt åtta och nio på dagordningen – revisorns berättelse över styrelsens förvaltning under det senaste verksamhetsåret och fråga om ansvarsfrihet för styrelsen för den tiden revisionen omfattar – som det brakade loss på allvar.

Årsmötet hade inte tillgång till någon underskriven revisionsberättelse och det fick en av mötesdeltagarna, Malin Bäckrud, som även sitter med i IBF Faluns damlags sportgrupp, att protestera.

– Jag vill att det ska göras rätt och riktigt och för att ge styrelesen ansvarsfrihet så måste det finnas en underskriven revisionsberättelse, sa Bäckrud, som även på flera punkter kritiserade föreningens ekonomi.

Kaos utbröt och det beslutades att utlysa ett extra årsmöte, för att där, med revisionsberättelsen som underlag, kunna klubba igenom den ansvarsfrihet för styrelsen som krävs för att få till ett komplett årsmötesprotokoll.

Det årsmötesprotokoll som ligger till grund för ett nödvändigt godkännande från Svenska innebandyförbundet.

Tidsfristen för det godkännandet går dock ut den 31 augusti, så extra årsmötet måste hållas inom en vecka.

Punkt 14, som handlar om val av ordförande och övriga ledamöter i styrelsen, kom upp på dagordningen, blev sedan slutpunkten för det kaosartade mötet.

Valberedningens förslag på ordförandeposten var omval av Klas Hedlund, men Hedlund själv avböjde omval. Årsmötets ordförande, Jan Fahlén, tvingades då avsluta mötet, och konstatera att punkterna 14 och 15 (val av representant i styrelsen att representera föreningen i ordinarie bolagsstämma 2015–16 i Falu innebandy arena AB) på dagordningen, även de fick bordläggas till det extra årsmötet.

– Jag var inte helt oförberedd på att det här skulle hända, men det slutgiltiga beslutet att avgå som ordförande tog jag under mötet, säger Klas Hedlund.

Har du tidigare märkt av kritik mot dig som ordförande och övriga i styrelsen?

– Ja, det är klart jag gjort det. Det är inte ens fel när två träter, men den tonnivå som blivit i de här diskussionerna förvånas jag över.

Vad säger du om Bäckruds kritik mot att det inte fanns någon underskriven revisionsberättelse på årsmötet?

– Jag kan inte säga annat än att det formellt är fel att det inte fanns det. Sedan har förstås också Bäckrud rätt i flera saker när det gäller ekonomin. Det blir jobbigt i längden om vi inte kan visa upp svarta siffror i rörelsen.

Har du något råd att ge till den som kommer att efterträda dig på posten?

– Nej, det har jag inte. Nu behövs det nya krafter som för föreningen vidare.

Även styrelseledamoten, Anna Teledahl, ställde sin plats till förfogande under årsmötet.

Malin Bäckrud var knapphändig i sina kommentarer efter mötet:

– Jag tycker om föreningen och vill att det ska göras på rätt sätt. Några fler kommentarer har jag inte.