Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

I väntan på valresultatet

Det sägs ibland att presidentvalet i USA spelar större roll för Sverige än vad vårt eget riksdagsval gör. Den politik som förs i USA påverkar den ekonomiska utvecklingen i hela världen, även den svenska. Svenska politiker kan träta om hur överskotten ska investeras eller underskotten täckas, men det är på Wall Street som det avgörs om vi har överskott eller underskott. Statsminister Fredrik Reinfeldt (M) tillstår, fattas bara annat, att valet är viktigt och att det också spelar roll vem som vinner. Men han delar knappast uppfattningen att riksdagsvalet är underordnat presidentvalet.

Liksom många andra bedömare är landets statsminister knappast avundsjuk på dagens valvinnare i USA. Ingen av presidentkandidaterna har svarat på hur de ska hantera den stora finansiella åtstramning som inträffar redan vi årsskiftet, om inga politiska beslut tas. Återtagna skatterabatter, som är hotet, skulle betyda en massiv dämpning av USA:s ekonomi, fyra procent av BNP, tror Reinfeldt. Återverkningarna utanför landets gränser befaras bli omfattande och även drabba svenska företag som exporterar till USA.

Fredrik Reinfeldt valde i går att besöka Stockholms universitet. Studenterna var förstås frågvisa om vad statsministerns uppfattning om amerikanska presidentvalet. Reinfeldts budskap blev att han anser att varken Obama eller Romney har besvarat den viktigaste frågan, den om hur de tänker lösa de problem som landet står inför. Väljarna har inte fått några klara besked. Men dagens tydligaste uttalande från statsministern handlade inte om presidentvalet. Det gällde i stället svensk inrikespolitik och Sverigedemokraternas kommunikationsplan.

Fredrik Reinfeldt skrädde inte orden när han inför studenterna hävdade att hans eget parti på alla sätt argumenterat och konfronterat Sverigedemokraterna.

- Har de kommit in i ett parlament är de svåra att få ut. De lyssnar på djungeltrummorna på internet, där finns de enkla svaren och det är där SD hämtar sin näring och driver sin verkliga politik, hävdade han, med tillägget att SD i riksdagen är en förfinad form i kostym, men partiets budskap finns på internet, där finns fotsoldaterna.

Jimmie Åkesson, förvånades över Reinfeldts hätska ton. I en kommentar till Tidningarnas Telegrambyrå konstaterar han att statsministerns utspel hänger i hop med att Moderaterna i flera opinionsmätningar tappar rejält till SD.

Oavsett det fortsatta tonläget, i dag kommer den politiska agendan att domineras av valresultatet i USA. Ledarredaktionens kommentar kan du läsa redan under tidig morgon läsa på dt.se/opinion.