Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

I väntan på ambulans

/
  • Första hjälpen. I väntan på ambulans kan brandmän i Malung rycka ut och ge den första hjälpen. Jan-Erik Andersson, räddningschefen Per Hampus och Jan-Erik Olsson övar med Peter Sparr som figurerar skadad.

Annons

- Tanken är att vi ska kunna stötta upp vid tillfällen då det inte finns ambulans tillgänglig omgående. Vi ska både kunna hjälpa den sjuke och ta hand om anhöriga som kan vara i upplösningstillstånd då hjälpen dröjer, säger räddningschefen Per Hampus i Malung.

Malungsområdet har en relativt väl utbyggd ambulanssjukvård. Däremot är läkarjouren på obekväm arbetstid, helger och nätter, obefintlig.

Det här kan innebära att man vissa gånger tvingas vänta en stund innan det går att få fram ambulans. För drabbade och anhöriga kan det kännas som en oändlig väntan.

Men nu blir kommunens räddningskårer en extra resurs som kan rycka ut och ge den första hjälpen i väntan på ambulans, IVPA, vid sjukdom och olycksfall.

Om tidsvinsten i väntan på ambulans beräknas vara minst tio minuter ska räddningstjänstens IVPA-styrka rycka ut. Man åker då med en styrka med tre man. De ska kunna hjälpa till vid såväl sjukdomstillstånd som olycksfall.

Ett 40-tal av kommunens anställda deltidsbrandmän, och det är nästan alla, har genomgått en 24 timmars grundutbildning.

De har lärt sig hjärt-lungräddning, att hitta pulsen samt använda syrgas och defibrillator, som är en maskin för att med elstötar kunna få igång ett hjärta som stannat.

Grundutbildningen för räddningstjänsten i Malung-Sälen har letts av Pierre Campenfeldt, läkare vid ortopeden på Mora lasarett, tillsammans med ambulanspersonal.

- Det här är en tämligen avancerad grundutbildning i hjärt-lungräddning och vid hjärtinfarkt kan ju tiden till vårdinsatsen vara helt avgörande för utgången. Vi har också lärt ut hur man sätter en halskrage då nack- och ryggskador kan befaras. Även hur man arbetar metodiskt med en sjuk/skadad så att insatserna kommer i rätt ordning, säger Pierre Campenfeldt som även är tillsynsläkare vid räddningstjänsterna i Västerdalarna.

Hur omfattande den här verksamheten för räddningstjänsten i Malung Sälen kommer att bli, det har man ingen aning om.

- Vi har inte kunnat göra någon beräkning av antalet utryckningar. På andra ställen varierar det mycket från ort till ort, men jag tror att det här kan passa i en kommun av vår struktur med långa avstånd, säger Per Hampus.

För att hålla kunskaperna levande är det meningen att räddningstjänstens personal ska få en årlig fortbildning om tio timmar.

- Vanlig hjärt-lungräddning borde alla kunna, i vart fall känna till. Jag ska propagera för att någon sådan utbildning bör ingå i skolan. Det är en kunskap som kan rädda liv, säger Per Hampus.

Mer läsning

Annons