Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

I Vansbro finns Sveriges största pizzabageri

Grandiosapizza har de flesta svenskar sett i frysdisken och många har ätit den och pajerna.
Men hur många vet att de är tillverkade av 130 personer i Orkla Foods pizzabageri och pajfabrik i Vansbro.

Annons

De flesta arbetar tvåskift och på natten så kommer ett serviceteam in och städar fabriken.

Det mesta av produktionen, 75 000 pajer per dygn och tre Vansbropizzor i sekunden konsumeras i Sverige.

– Men vi är jättestolta över att få börja leverera våra nya pizzatyper till Norge. I Norge är pizzaförbrukningen den Svenska fem gånger om, säger Joel Wiklund som ansvarar för fabrikens två pizzalinjer och som också har en del pizzaexport till Finland-

– Vi är också marknadsledande på paj, vi har 80 procent av den svenska marknaden och export till Norge, berättar Annica Käck, produktionsansvarig för paj på Orkla Foods i Vansbro.

Man tillverkar 20 olika pajer och 25 olika pizzor. De två storsäljande pizzorna är klassiska Capricciosa och kebabpizza och på pajtoppen hittar man bland annat ost-skinkpaj och tacopaj.

På pizza är den nya specialiteten att man skickar med sås och det som gör pizzabagarna i Vansbro extra stolta är att Vansbrofabriken blev den som får leverera det nya norska lyxsortimentet med lufttorkad skinka och en ny med parmesan. Det ärkavlingen och stenungsbakningen som är hemliga vapnet.

_ Min favorit är vår norska chorizopizza och min svenska favorit är Mexicana, säger Joel Wiklund stolt och Annika Käcks favoritpaj är en filodegspaj med champinjon och kantarell.

– På filodegspajer är vi i Europaspets, säger Annica

Just nu filar man på sätter att jobba inne i fabriken från att ha jobbat vid ett löpande band till att all personal ska utvecklas och ta ansvar för hela processen där man ska ha en mer övervakande funktion av processen. Man jobbar intensivt med att minska spillet och minimera transporterna

– Vi hoppas hitta fler tekniskt intresserade för vi är numera en processindustri. Det känns skönt att ha Orklas muskler bakom oss, säger tillförordnade platschefen Christer Westlund som hoppas få loss investeringsmedel till mer kyl och fryskapacitet.

2014 invigdes en ny packningslinje för Grandiosa minipizzor i fabriken.

Annons