Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

I Vansbro är vi trogna kyrkan

I dag 1 november är sista dagen att ansöka om utträde ur Svenska kyrkan för 2013.
Men i Vansbro har bara en handfull begärt utträde.
– Jag skulle vilja säga att medlemmarna dör ifrån oss, säger Robert van Aarem, kyrkoherde i Järna med Nås och Äppelbo församling.

Den som är medlem i Järna med Nås och Äppelbo församling betalar cirka 250 kronor i månaden till församlingen i kyrkoavgift, vid en inkomst på cirka 20000 kronor i månaden, sammantaget 3000 kronor på ett år.

Just detta har varit skäl för många att lämna Svenska kyrkan, men riktigt så ser det inte ut i Vansbro kommun.

– Nej vi har en av de församlingar som har högst andel av medborgarna i en kommun som är med, vi ligger på i runda tal 86 procent, säger Robert van Aarem.

Han tror att det är mindre vanligt att befolkningen på landsbygden lämnar kyrkan i förhållande till hur det ser ut i storstäderna.

– Jag tror att storstadsförsamlingarna har svårare att nå ut och därför blir det fler som lämnar kyrkan, vi har oftast fullt i kyrkan på våra arrangemang och det finns en traditionell koppling till kyrkan på ett annat sätt, funderar Robert van Aarem.

Visserligen har han märkt av att några nu i oktober tagit kontakt för att lämna kyrkan, men det är inget som är något anmärkningsvärt mycket. Enligt honom är det snarare så att de äldsta innevånarna dör och det tillkommer inte lika många nya i andra änden.

– Jag har dock uppfattningen att de flesta barn som föds kommer till kyrkan för att döpas och då blir de också inskrivna som medlemmar i församlingen, säger Robert van Aarem.