Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

I samma dopklänning som kungen – på fredag döps Alexander

Det senaste bebistillskottet i den svenska kungafamiljen heter Prins Alexander Erik Hubertus Bertil Bernadotte. Eller inte riktigt än – om en ska vara lite petig.

Först på fredag den nionde september döps lillprinsen, född den 19:e april i år – i Drottningholms slottskyrka på Lovön. Alexander, som är det femte och senaste barnbarnet i den kungliga familjen, kommer enligt traditionen att döpas i samma dopklänning som morfar Carl Gustav pappa Carl Philip, mostrarna Victoria och Madeleine och alla sina kusiner. Liksom ett antal andra kungligheter från längre bak i tiden. Först att bära den var prins Gustaf Adolf – när han döptes 1906. 1935 tillkom även en cape, under Prinsessan Margarethas dop. Där finns nu samtliga dopbarns namn och dopdatum inbroderade.

Inte ens när det kommer till dopvattnet har man sparat på kungakrutet då de gått hela vägen över Kalmarsund för att hämta det. Det kommer nämligen från Öland.

Programmet inför dopet av den lille hertigen av Södermanland inleds redan klockan 11 då gästerna är planerade att ankomma kyrkan, en dryg timme senare inleds ceremonin, ledd av ärkebiskop Antje Jackelén. Vilken beräknas ta cirka 45 minuter.

Bland gästerna är såklart resterande delar utav kungafamiljen bjudna tillsammans med andra kungligheter från utländska kungahus. Därutöver tillkommer även representanter från riksdag och regering samt det officiella Sverige.

PROGRAM

11.00-11.40 Gäster anländer till kyrkan

12.00 Dopgudstjänst i Drottningholms slottskyrka

Ca 12.45 Salut från Skeppsholmen samt HMS Kullen

Ca 12.50 Fotografering på trappan – vid fint väder

Ca 13.00 Mottagning i Ehrenstrahlsalongen

Ca 14.10 Överlämnande av gåvor från statsministern, talmannen, riksmarskalken och Sörmlands landshövding i Karl X:s galleri.

Därefter lunch för inbjudna gäster i Karl XI:s galleri.