Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

I Karl Lärkas fotspår på Sollerön

Dokumentärfilmaren och journalisten Anna Böhlmark född på Sollerön och med släktgård i Isunda utanför Mora fängslade Karl Lärkas vänner genom att ta dem med på en bildlig vandring i folklivsupptecknarens fotspår.

Det var sommarens andra föreläsningskväll vid Klikten på Sollerön. Anna berättade att hon tidigt i livet kom i kontakt med fotografering och film, ett intresse som ledde till en inriktning mot dokumentärfilm och redigering.

Samhörigheten med Karl Lärka finns i arbetssätt och i närmandet till de människor som ska avbildas. Att tala med folk på deras eget språk öppnar dörrar och skapar tillit. Liksom Karl Lärka har Anna givit sig ut på resor och strapatser, men hennes arbetsfält är hela världen.

En anekdot från släktgården i Isunda visar Karl Lärkas hängivenhet till landskapet; han knackade på hos dem en kväll för att en sista gång få se den silvergata som månljuset bildar över Siljan mot Isundastranden. Men den gången ville inte månen visa sig över Gesundaberget. Så Karl fick återvända hem utan sitt favoritmotiv. Hade Karl Lärka varit verksam i dag hade han säkerligen dokumenterat genom att filma, menade Anna Böhlmark.

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med DT Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel