Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

I juni släcks deras internet

I radioskugga, utan internet. När Telia lägger ner ADSL-stationer i Dalarna innebär det att flera hushåll kommer att förlora sin nätverksuppkoppling. Ett hårt slag för de drabbade byborna.
– Som mig som egen företagare är det omöjligt att fortsätta jobba, säger Anna-Lena Söderlund Törnell.

En vecka innan julafton damp en ovälkommen julklapp ner i brevlådan hos omkring 30-40 hushåll i Dalarna. Avsändaren var företaget Net It som förser flera byar med internetuppkoppling. I brevet informeras kunden kortfattat om att Telia, som nyligen köpt upp Quadracom, ska lägga ner ADSL-stationer i Dalarna. Den sista juni släcks uppkopplingen.

Anna-Lena Söderlund Törnell bor på familjegården i Toftbyn och driver ett företag inom turismnäringen. För henne kom brevet som en chock.

– Det är inte bara en katastrof för mig som egenföretagare utan också en personlig katastrof. Hur ska jag kunna sköta mina vardagssysslor? frågar hon sig.

Hennes bror Karl-Erik Söderlund som också bor på gården håller med.

– Om vi inte får internet måste vi flytta. Jag kan inte jobba utan nätuppkoppling. Mina barn som går i friskola inne i Falun kan inte göra sina läxor, säger han.

Att skaffa mobilt internet är inget alternativ, eftersom Grytsundet ligger i radioskugga.

– Toftbyn kommer att läggas ner. Det går inte att driva ett företag manuellt nuförtiden, och den yngre generationen kommer knappast att vilja flytta hit, säger Karl-Erik Söderlund.

Att ADSL-stationerna läggs ner är knappast en nyhet, säger Fredrik Lerigon, vd för Quadracom. Diskussionerna om att övergå till fiberoptik har pågått i flera år.

– Att Quadracom köpts upp av Telia har ingenting att göra med beslutet att lägga ner ADSL-stationen, säger han.

Bakgrunden till beslutet är att ADSL är föråldrad utrustning. Det tio år långa avtalet att förvalta stationerna i Dalarna har löpt ut och ska inte förlängas. Som kund bör man vända sig till operatörerna, menar han.

Men avstängningen av ADSL-stationerna var nyheter även för Jörgen Lundberg, vd på Net It.

– Vi hade ingen aning. Vi fick bara ett brev här som sade: nu kommer vi stänga ner de här stationerna och att det inte finns några alternativ för oss eller kunden, säger Jörgen Lundberg.

Bytet från ADSL till fiberoptik har pågått under flera år. Men vissa kommuner har kommit längre än andra. Läs mer om det HÄR.