Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

I huvudet på en polis

"Apadjävel"! "Blattadjävel"! Varför ska man bry sig om några Malmöpolisers klantiga uttalanden?

Därför att de antagligen inte är ensamma om rasistiska tankar. I förra veckan avslöjades vidriga kommentarer från poliser i tjänst i Rosengård i Malmö. Som om det inte var nog, användes namn som "Nigge Niggersson" och "Oskar Neger" vid en intern utbildning i fjol. Uppmärksamheten kring Skånepolisens (brist på) värdegrund får inte stanna där.

I myndighetsvärlden finns gemensamma tankar om det egna arbetet som rör sig kring respekt för individen och tillgänglighet för medborgarna. Vackert så. Huruvida de värdena upprätthålls i det dagliga arbetet är en helt annan femma.

Migrationsverkets tårtskandal, då en tjänsteman bjöd sina kollegor på tårta efter en "lyckad" utvisning, visar på samma typ av blaséartade inställning till människor som man i tjänsten har att göra med. Dessa förminskas till arbetsuppgifter som i vissa fall ställer till med problem och är allmänt jobbiga.

Uttryck som "djävla idiot" är lika fult och grovt, men är åtminstone en individbaserad förolämpning. "Apa-" och "blattadjävel" är det inte. Bakom sådana tillmälen döljer sig tankar om överlägsenhet och främlingsfientlighet. Polisen i Malmö kanske är hjärtligt trött på kaoset i Rosengård. Den frustrationen ska i så fall hanteras och ventileras med en professionell coach bakom stängda dörrar på polishuset, inte i hetsiga samtal i en piketbuss.

Konsulttjänster har köpts för miljoner kronor av polisen. Men problemet med allt värdegrundsarbete är att det riskerar att bli fernissa på en sprucken vägg. Kränkande kommentarer grundar sig ofta i en rutten inställning till sitt eget arbete eller ett missnöje med arbetsförhållandena. Sådana brister måste åtgärdas innan det ens går att prata om bättre ordval eller nolltolerans mot rasism eller sexism. En snedvriden inställning botas inte genom några kurser. Det gäller såväl polisen som den kommunala äldrevården eller försäkringskassan.

"För jäkligt", tycker rikspolischefen Bengt Svensson och beordrar att Skånepolisen utreds. Arbetet som Skånepolisen nu inleder måste spilla över på landets övriga polismyndigheter. I Dalarna gjordes 2007 ett projekt tillsammans med Berghs reklamskola i Stockholm, som bland annat gick ut på ta fram en "polisparlör". Det är dags att utveckla det arbetet, särskilt i nedskärningstider då arbetsscheman riskerar att bli tajtare med en högre stressnivå som följd.

I trängda situationer kan ord komma ut som inte ens borde tänkas.