Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

I hundtäta Oxberg lever de gärna med varg

Trots att lilla Oxberg hyser 30 hundar och ligger mitt i Gimmenreviret, tycker inte byborna att det är något problem att ha vargarna som grannar. Tvärtom har de stor förståelse för djur och natur.
– Vi håller helt enkelt reda på våra hundar, säger Lennart Ekman.

Ingen rädder för vargen här. I den lilla byn Oxberg ser man ofta tecken på de sex vargar som lever i det så kallade Gimmenreviret, som sträcker sig över Leksand och Falun. Men byborna tycker inte att det är någon stor grej. De accepterar helt enkelt vargen.

– Ingen här i byn är negativt inställd, och jag tycker det är så tråkigt med människor som går ut och skrämmer upp folk med att vargen är farlig. Vi får ta hänsyn till vår natur. Alla djur har rätt att vara på sitt ställe, så ser jag det i alla fall, säger Lennart Ekman, som bott i Oxberg i många år.

Liksom de andra i byn har han hund. Faktum är att lilla Oxberg hyser fler hundar än människor, totalt runt 30 stycken.

– Jag kan ha hundarna lösa på gården, de håller sig där, så det är inga problem. Vår okastrerade hanhund har markerat revir och vi har sett vargspår längs kanten, men de går inte över, säger Tobias Blomkvist.

– Vargen går aldrig in på någon annans revir, de vet sitt. Och om vi är inne på deras får vi helt enkelt hålla reda på våra hundar, konstaterar Lennart Ekman.

– Ja, och skulle något mot förmodan hända, då har man bara sig själv att skylla, menar Tobias Blomkvist.

En av grannarna har sett vargar några gånger, medan de andra i byn bara sett spår och hört dem. Carina Norén tycker att det känns mäktigt att höra vargarna yla och är inte det minsta rädd för att ha dem runt knutarna.

– Har man varg får man lära sig att leva med dem. Om någon är för närgången måste man kanske knäppa den, men man kan inte gå omkring och hata hela vargstammen.

Familjerna är ofta ute med barn och hundar i skogen, men är inte ett dugg oroliga.

– Min sambo kan vara ute och rida när det är becksvart i 1,5 mil ensam, men hon har aldrig varit rädd. Hon skulle nog snarare vilja se en varg i verkligheten. Vargen tänker vi inte på. Men en arg vildsvinsgalt vill man däremot inte springa på, säger Tobias Blomkvist.

Grannarna tror att det mesta varghatet kommer från jägarna.

– Vissa har ett enormt hat. De vill inte konkurrera om älgarna, säger Tobias Blomkvist.

– Jag hör heller aldrig något negativt, förutom från älgjägare. Och då får man på tafsen. Men å andra sidan har vi en älgjägare i nästa gård, och han säger bara att han håller reda på sina hundar när han är ute, säger Lennart Ekman.

De tror inte att de som en gång bestämt sig för att ogilla vargarna kommer att ändra åsikt. Men genom information hoppas de att de yngre kan bilda sig en annan uppfattning.

– Det måste nog komma en ny generation, tror Carina Norén.

Lennart Ekman håller med:

– Länsstyrelsen måste ut och informera i skolorna. Själv tycker jag att naturen här är underbar – med djur av alla slag.