Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

I förbundets frysbox

Hans lag är bara en poäng sämre än Flensburg och Hamburg – och han är högvilt på transfermarknaden.
Ändå är Gustav Rydergård, 28, fast i de svenska förbundskaptenernas frysbox.
– Jag vet faktiskt inte varför jag inte är aktuell, säger Hannoverförsvararen inför EM-kvalet.

För tre år sedan utsågs Gustav Rydergård, som lämnade Falun och Samuelsdals IF för Redbergslid 2000, till årets försvarare i svensk elithandboll när Alingsås skrällde och tog SM-guld.

Sedan han strax därefter skrev på för Bundesligalaget Hannover har karriären gått spikrakt uppåt.

– Det går framåt hela tiden. När jag kom hit var vi nykomlingar. Nu är vi med och slåss på övre halvan. Planen var att vi först skulle etablera oss och sedan gå uppåt och i år har vi tagit ett stort kliv i rätt riktning med tanke på att vi ligger åtta av 18 lag, säger Rydergård.

Till våren går det tvåårskontrakt han skrev inför förra säsongen ut.

– Det finns intresse från ett par klubbar till i Tyskland och i andra länder. Det är min agent som sköter det där, men det ser inte ut som om jag står utan klubb i sommar i alla fall, säger 28-åringen.

Från landslagsledningen är det dock tyst.

När försvarsjättarna Tobias Karlsson (rygg) och Magnus Jernemyr (nackproblem) båda tvingades lämna återbud till EM-kvalmatcherna mot Ukraina i morgon och Holland på lördag kallade Ola Lindgren/Staffan Olsson in Niclas Barud, Ålborg, respektive Anton Månsson, Melsungen.

– Jag vet faktiskt inte varför jag inte är aktuell. Enligt mig är det ingen större skillnad på mig och dem som är uttagna. Karlsson (Flensburg) och Jernemyr (Barcelona) är två världsspelare som gör det bra i topplag, så att jag inte är aktuell när de är med är inte så konstigt, men nu är båda borta och då spelar inte de som de kallar in på någon högre nivå än mig, säger Gustav Rydergård.

– Men de har säkert sina grunder. Jag har inte pratat med någon förbundskapten på tio år, inte fått ett e-mejl sedan jag var 16, så jag räknar inte med det heller. Det är ingenting jag lägger någon energi på.

Men för spelare på den här nivån brukar landslaget vara ett mål.

– Det är klart att det hade varit kul. Men så länge Karlsson och Jernemyr spelar är det inget snack om saken. De bästa ska spela. Man får vara realist också. Ändrar de sig någon gång ställer jag självklart upp, men blir det inte så så kommer jag att ha haft en bra karriär ändå. Jag hade tänkt hålla på med det här i tio år till om jag kan.